rdt Opublikowano 17 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Witam W mojej megance nie odpala wiatrak - ostatnio musiałem zjechać na przymusowy postój. Jak już gdzieś jadę to ogrzewanie na ful i szyby w dół co wiadomo przy 33 stopniach jest conajmniej niekomfortowe. 1- wiatrak spięty na krótko działa 2 -bezpieczniki pod maską i w kabinie - wszystkie przewodzą 3- klima działa , chłodzi ale wiatraka nie załącza 4- przekaźniki pod maską 3 szt małe i dwa duże zamieniane miejscami z innymi (duże to i zwierane na krótko były). 5 grzałka oporowa 1 biegu wiatraka była zwierana. Mam prośbę - jak ktoś może ma schemat elektryczny, w książce do WKŁ do meganki, nie ma nic o 1,9 dCi . Jeśli nie schemat to może ktoś mi powie który dokładnie bezpiecznik jest od wiatraka chłodnicy. Który dokładnie przekaźnik jest od wiatraka chłodnicy. z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 A temperatura chłodnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdt Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) Temperatura chłodnicy: Po jeździe na pełnym ogrzewaniu tak że wskaźnik wskazywał normalną temperaturę, chłodnica od strony silnika pracy dołem gorąca, ( moim zdaniem max 50 stopni bo dało sie utrzymac palec). Góra chłodnicy chłodna. Czyli faktycznie pewnie termostat. Nie pomyślałem o tym ze to termostat, bo u kumpla w scenicu po minucie od odpalenia silnika klima włącza wentyl od razu z miejsca. Chłodnica od przodu cała zimna. Trop bardzo dobry jednak czy ma ktoś schemat do takiej 1,9 dci 2002 KA05 75KW 102HP ? Na dodatek kombi jesli to ma znaczenie Edytowane 18 Czerwca 2019 przez rdt Błędy interpunkcyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 Termostat na pewno do wymiany, zacznij od tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdt Opublikowano 5 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 Ok góra i dół chlodnicy jak trzeba gorące wiec termostat ok , a wentyl dalej ani drgnie -zagrzałem do momentu aż sie kontrolka stop zaświeciła, zdejmowałem też wtyczke z czujnika bo wyczytałem że powinno zakręcić wtedy, ale nie zakreciło. Ponawiam pytanie ma ktos do tego schemat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 9 godzin temu, rdt napisał: zdejmowałem też wtyczke z czujnika, bo wyczytałem że powinno zakręcić wtedy, ale nie zakreciło. 1/ Czujnik płynu chłodniczego włącza wentylator przez przekaźnik; - znajdujący się w skrzynce bezpieczników, - na lewym nadkolu w komorze silnika, 2/ Trzeba sprawdzić przekaźniki oraz przewody : - czujnik cieczy - cewka przekaźnika , - oraz styki przekaźnika – przewody - wentylator, 3/ Czy masy są właściwie podłączone, - przewody czy są całe, nie ma zwarć do masy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdt Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Który z przekaźnikow to ten od wentylatora ? Czy komputer w ogole ma cokolwiek do sterowania wiatrakiem ? Czujnik ma 4 piny, nie moge trafic na rozpiskę, ale jest taki troche dziwny - czy jak go sie wyjmie to rozszczelnie uklad czy pracuje w obudowie i nic sie nie poleje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 3 godziny temu, rdt napisał: Który z przekaźnikow to ten od wentylatora ? To te dwa duże przekaźniki; - różowy kolor - przekaźnik zespołu wentylatora małej prędkości, - jasny kolor - przekaźnik zespołu wentylatora dużej prędkości, 3 godziny temu, rdt napisał: Czy komputer w ogole ma cokolwiek do sterowania wiatrakiem ? Przekaźniki są sterowane sterownikiem/komputerem silnika ; - na podstawie wskazań czujnika temperatury cieczy, 4 godziny temu, rdt napisał: czy jak go sie wyjmie to rozszczelnie uklad czy pracuje w obudowie i nic sie nie poleje ? Nic się nie dzieje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rdt Opublikowano 9 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Witam ponownie Sterowanie jest, plus pojawia sie po włączeniu klimy i przy wypięciu czujnika, ale okazuje sie ze na czarnym kablu od wtyczki brak masy. Gdzie biegnie ten czarny kabelek, gdzie jest " umasiony" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi