Dorota666 Opublikowano 5 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2008 Witam Panów Właśnie stałam się właścicielką Renault Megane Cabrio. Dodam, że szczęśliwą. Ale niestety kiedy składam lub rozkładam dach, po chwili szyby strasznie skrzypią. Czy ktoś mi może poradzić jak temu zaradzić. Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defcon5 Opublikowano 5 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2008 Według mnie i napewno ja bym tak zrobił to wpsikaj w uszczelki prowadzące szybę preparat np: WD-40. U mnie pomogło choć nie wiem jakie skrzypienie jest u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota666 Opublikowano 5 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2008 Trochę ciężko opisać jak skrzypi szyba :) Prawdopodobnie uszczelki są zbyt twarde, tak mi, laikowi się wydaje. Słyszałam, że jest jakiś specjalny płyn lub smar do kabrioletów, ale nie wiem czy to jest prawda, nie mówiąc już o tym jak to może się nazywać. Szukałam trochę w necie, ale nic na ten temat nie znalazłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 6 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 Osobiście odradzam WD-40 jako środek do smarowania. Jego działanie zanika bardzo szybko i efekt skrzypienia/piszczenia powróci ze zdwojoną siłą. Odnośnie skrzypienia to faktycznie mogą być prowadnice. Najlepiej zawsze rozebrać i zobaczyć ale to trochę roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek Opublikowano 6 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2008 Najlepiej podjedź do jakiegoś znajomego/zaprzyjaźnionego mechanika aby przesmarował Ci prowadnice. U mnie było podobnie, z tym, że ja mam 3drzwiową ph2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1szejker Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Wcześniej miałem Clio i też tak miałem. Jak przesmarowałem prowadnice zwykłym smarem i uszczelki WD-40 To pomogło ale tylko na może 2 miesiące. Potem znowu. Jak masz otwarty dach to tam gromadzą się kurz i brud i potem skrzypi. Dodatkowo słońce wysusza gumowe uszczelki, które robią się twarde. Ponadto dach musi pracować ( nie jest idealnie sztywny) więc cały czas jest w ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Ale kombinujecie - jest taki specjalny środek w sprayu do smarowania uszczelek, coby nie przymarzały w zimie, zowie się uwaga "USZCZELKA" :) Polecam to też na wasze problemy i do konserwacji uszczelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 I kto tu kombinuje?! Jest coś takiego jak "wazelina". Ten sam sposób działania, a zapewne znacznie tanszy nież "uszczelka" Prezesa bo kosztuje góra niecałe 3 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Tak ale po wazelinie wszystko się klei a po tym nie :-P Powodzenia jak dziołcha ci wsiądzie w jasnej sukience i się przetrze o uszczelki w drzwiach po wazelinie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi