xxlance Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Panowie i Panie, mam następujący problem, o tyle specyficzny, że na gazie jest OK. Krótko. Zaczął szarpać na benzynie. OBD wskazało błąd P0302 i towarzyszące P0300 i P0313 (no ale to standard). Wymieniłem więc wtrysk na 2 cylindrze z (liczac od aku-używka). Sytuacja się nie poprawiła. Podłączyłem pod OBD - wskazuje błąd P0301 - czyli pierwszy cylinder. Coś mi tu śmierdzi - mogę podmienić znowu wtryski ale czuje, że to coś innego. -Sonda lambda? (ale czy wtedy by chodził dobrze na gazie?) -Listwa wtryskowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 19 godzin temu, xxlance napisał: Podłączyłem pod OBD - wskazuje błąd P0301 - czyli pierwszy cylinder. Cylindry, liczy się od strony skrzyni, 1/ Instalacje LPG masz od nowości? 2/ Ile km zrobione na LPG? 3/ Jaka instalacja LPG i jakie marki masz wtryski gazowe? 4/ Kiedy był przegląd instalacji LPG? 5/ W pierwszej kolejności to; a/ wymień świece ( oceń ich stan ) i zmniejsz odstęp elektrod do 0,7 mm, b/ świece i cewki muszą być suche, czyste, bez rys, uszkodzeń, przebić, c/ jakiej marki masz cewki? 6/ Zakręć gaz na butli ; a/ zatankuj benzynę na sprawdzonej stacji do pełna, b/ zrób trasę ok; 100 km na wysokich obrotach silnika, c/ obserwuj i nasłuchuj pracę silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxlance Opublikowano 8 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Dzięki @Andrzej-2010, ale tak jak wspomniałem, na gazie wszystko działa dobrze jak złoto - wiec cewki, świecie itp nie są problemem. Byłem dzisiaj u mechanika i na szybko powiedizał, że w takim razie wiązka elektryczna wtrystków benzyny to w tym momencie najrozsądniejsze wyjaśnienie. Najprawdopodobniej stąd wziął się błąd - czyli wymiana wtryskiwacza mogła nawet nei być konieczna. Po wyciągnięciu wtrysków, moze ruszył się jakiś kabelek lub jakiś jest przetarty. rozbiorę jeszcze raz i z miernikiem będę sprawdzał kabel po kabelku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 10 minut temu, xxlance napisał: Byłem dzisiaj u mechanika i na szybko powiedział, że w takim razie wiązka elektryczna wtrystków benzyny, to w tym momencie najrozsądniejsze wyjaśnienie. Już starożytni rzymianie, znali powiedzenie ; " Pośpiech wskazany jest przy łapaniu pcheł " Chcesz się narobić, proszę bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi