rt218 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Witam, Borykam się z problemem w mojej megance 1.5 dci 106 km. Otóż od jakiś 2 miesięcy podczas ruszania spod świateł czy spod domu po przejechaniu kilku km i zmienianiu biegów silnik sam mi hamuje do 50 najpierw później do 30 teraz do 10km/h. Problem również jest przy ciągłej jeździe(jadę 70 ok a hamuje mi auto do 50 nagle samo) jak nacisnę sprzęgło jak by znika problem .. Tak jak by coś raptownie hamowało . Żadne komunikaty sie nie pojawiają biegi wchodzą rowno tak samo silnik pracuje rowno bez żadnych rozterek. Macie jakieś pomysły ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Jeśli wyraźnie czujesz hamowanie to może być uszkodzone serwo od hamulca. Najłatwiej to sprawdzić na SKP na rolkach. Tam mierzone są siły oporów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rt218 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Czuć hamowanie bardziej od strony silnika , ktory sam hamuje tak jak by wlaczyl sie tryb awaryjny przez chwile. Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez rt218 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hades Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Podobne objawy może dawać padająca pompa abs. Gdy padnie to auto nagle stanie dęba i kaplica. Łapią momentalnie wszystkie 4 kola. Radzę Ci szybko naprawić ten problem bo z hamulcami nie ma żartów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 19 godzin temu, rt218 napisał: jak nacisnę sprzęgło jak by znika problem Podobny problem jest z uszkodzonym czujnikiem hamulca. To samo może być z czujnikiem sprzęgła, ale też może być uszkodzony czujnik hamulca. U mnie wystarczyło np. puścić i znowu nacisnąć pedał gazu i przestawał hamować. Podstawowe pytanie czy hamuje hamulcami czy silnikiem. Jeżeli hamulcami, to problem jest tak jak wyżej pisali inni, z jakimś elementem hamulców. Natomiast jak hamuje silnikiem, czyli odcina dopływ paliwa, to ja bym sprawdził czujniki najpierw hamulca, później sprzęgła. Zwłaszcza, że używki kupisz za grosze. Ja bym zaczął od tego (jeżeli hamuje silnikiem), ze względu na łatwość tego sprawdzenia. Jak nie chcesz kupować czujników to każdy czujnik się rozbiera i widać jak jest przypalony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi