toonek Opublikowano 17 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 Dzień dobry wszystkim, dziś z rana miałem taką małą niespodziankę z moją MEGI III ph I 1.6 (110KM) - podjechałem na stację zatankować i już wrócić maiłem problem. Rano dużo wilgoci i kondensacja na wszystkim. Po zatankowaniu wyświetlił mi się komunikat - "Awaria układu hamulcowego" "STOP" i generalnie dwie kreseczki poziome na prędkościomierzu - odpaliłem autko - bez układu wspomagania i odjechałem 10 m na parking przy stacji..... odpaliłem jeszcze raz i to samo. Następnie próba z wypięciem bezpiecznika F15 od ABS - i tu już po odpaleniu pojawił się komunikat "Skontroluj układ ABS" i palił się "kluczyk" - wpiąłem bezpiecznik i odpaliłem kolejny raz i dalej komunikat skontroluj ABS ale spojenie mogłem wrócić do domku bo wspomaganie i hamulec działały. Pod domem poszedłem po CLIPa i takie coś w module ABS ( w innych modułach też pojawiły się zapamiętane błędy - brak odczytu prędkości itp) ale już żaden błąd nie był aktywny - wszystkie zapisane w pamięci. DTC407381, DTC408A81, DTC517181, DTCF00313 (to z bezpiecznika pewnie). ? Wykasowałem i zobaczymy - proszę o sugestie czy to pompa niedomaga i myśleć nad regeneracją/wymianą części hydraulicznej czy może ta wilgoć gdzieś się zaszyła co też nie wróży za dobrze. Generalnie miałem wymienić płyn hamulcowy bo stary i chyba raz mi miękko hamulec wpadł przy ostrym hamowaniu - ale mnie zaszło w wakacje i teraz od tego zacznę. Czy da radę samodzielnie wymienić płyn z wykorzystaniem CLIPa - gdzieś widziałem opcje odpowietrzania poszczególnych kół ? - jak to zrobić prawidłowo z CLIPem? Mój plan był taki aby strzykawą ściągnąć od góry maksymalnie płyn i zalać świeżym do MAX a następnie po kolei od koła kierowcy odkręcić odpowietrznik i włączyć w CLIPie odpowietrzanie? Uda mi się bez machania pedałem hamulca czy lepiej prosić o pomoc drugą osobę? Trzeba jakoś usuwać płyn z wysprzęglika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miko Opublikowano 20 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Miałem podobną sytuację, krótko po zakupie auta raz na jakiś czas zapalał się na czerwono komunikat: "Awaria układu hamulcowego" i po chwili sam gasł. Szukając przyczyny zacząłem od tego, że ściągnąłem płyn hamulcowy ze zbiorniczka i wlałem świeży i problem zniknął. Oczywiście oznaczało to konieczność wymiany płynu hamulcowego w całym układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi