Kaczor89 Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 (edytowane) Witam. Od września jestem posiadaczem Megane 2 Ph2. Ostatnio zainteresowały mnie czujniki parkowania w tylnym zderzaku (nie sprawne). Dobrałem się do centralki w bagażniku lecz nie wszystkie przewody są podłączone. Podłączony jest buzzer, 4 kostki od czujników. Odcięta jest wiązka zaznaczona na zdjęciu. Z tego co wypatrzyłem czarny przewód szedł do masy, czerwony do lampy do światła cofania. Nie wiem gdzie podłączyc niebieskie przewody (od strony centralki wychodzi jeden niebieski, po drugiej stronie peszla są dwa niebieskie) Dodam że czujniki raczej nie są fabryczne, bo nie mam wyłącznika w podłokietniku ani nie namierzyłem śladów fabrycznej instalacji pod czujniki cofania pod tapicerką bagażnika. Auto z niemiec, w kraju jestem pierwszym właścicielem więc to raczej tam było dokładane. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Podłączyłem czerwony pod światło cofania, czarny pod masę. Niebieskiego nie podłączałem. Centralka ożyła, jednak po wrzuceniu wstecznego jest ciągły pisk. Zauważyłem ukruszenie na tej plastikowej części zderzaka gdzie jest czujnik. Możliwe że przez to widzi on ciągle przeszkodę? Czy ta część jest wymienialna czy trzeba wymieniać cały zderzak? Bo wydaje mi się że czujnik bezpośrednio nie wystaje ze zderzaka, tylko jest schowany za jakąś szybką czy czymś w tym stylu. Edytowane 23 Marca 2020 przez Kaczor89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DSLRwalker Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Jeżeli jest to ciągły wysoki ton to jest to sygnalizacja usterki systemu, jeżeli niski ton to czujnik widzi bardzo blisko przeszkodę (<30cm). Mam podobną przygodę, tyle że u mnie instalacja była już oryginalna. Jeżeli chcesz w miarę po macoszemu wybadać czy czujniki działają, to po wrzuceniu wstecznego na samym zapłonie i aktywacji systemu powinno być słychać bardzo ciche "cykanie" z tych czujników (trzeba naprawdę się wsłuchać). U mnie jeden nie cykał, przez co system na 99% widział awarie z tego powodu i odmawiał dalszego działania. Jeżeli u Ciebie cykają wszystkie, to możliwe że gdzieś indziej jest usterka - wiem że system u mnie od razu odmawiał współpracy gdy miałem odłączony przełącznik w podłokietniku. Czekam na nową czujkę, będę się odzywać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor89 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Ja się poddałem. Po wymianie wszystkich czujników nadal był ten sam objaw. Wymieniłem więc centralkę (jakis najtańszy zestaw z allegro) i wszystko ożyło. Czujniki działają jak należy, metr od przeszkody zaczynają sygnalizować. Możliwe, że ten niebieski kabelek którego nie wiedziałem gdzie podłączyc był przyczyną. W nowej centralce mam tylko masę i przewód do światła cofania. Przewody i buzer wykorzystałem te co były poprowadzone po starej centralce, tylko trochę zabawy z lutownicą żeby podmienić wtyczki (wolałem to niż zwalać zderzak). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
appaloosa Opublikowano 15 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2024 Nie wiecie czasem gdzi emożna dostać te czujniki (Renault Grand Scenic II) Urwałem jeden i nie mogę dopasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 15 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2024 Na szrocie, na portalach aukcyjnych czy też w ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi