lukasgda Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Witajcie, ponieważ nie znalazłem podobnego postu na forum, postanowiłem założyć nowy temat. Z reguły problem miały skrzynie manualne 5-biegowe. Zauważyłem, że w mojej Megance 1.5 dCi K9k - 110KM - skrzynia manualna PK6, zrobił się ponad normatywny luz na lewarku dźwigni zmiany biegów. Zdjąłem osłonę lewarka i rzeczywiście zauważalny jest luz na tej tulei kulowej. Z tego co wiem nie ma zestawów naprawczych, czy ktoś może borykał się z podobnym problemem? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Witam. Podepnę się pod temat: u Mnie z kolei na luzie jak pracuje silnik to lewarek zmiany biegów drży/hałasuje, jak go poprawię to cichnie. Czy to ten sam problem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasgda Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Drżenie czasami występuje, nie jest to bardzo powtarzalne. Myślę, że to jest ten sam problem - lewarek powinien być w miarę sztywno usytuowany. Innego luzu nie dojrzałem, jak ten pod osłoną lewarka, który widać gołym okiem. Ta tuleja podejrzewam się wytarła. Kwestia czy kupić część używaną, która również może być zużyta. Podejrzewam, że w ASO występuje jako kompletny element i mało nie kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niewiar Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 W MIII 6-biegowym też mam luz na lewarku i stojąc na światłach słychać drgania. Możesz wstawić foto tej tulei? Może uda się dorobić coś podobnego albo jakoś to usztywnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasgda Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Zdjęcie poglądowe. Mam na myśli ten element. Jest chyba zintegrowany z drążkiem, chciałem sobie zaoszczędzić pracy żeby dwa razy nie demontować. Podejrzewam, że trzeba zwalić tunel środkowy i może uda się wypiąć linki nie wchodząc pod auto (hipotetycznie, nigdy tego nie robiłem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niewiar Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) nawet jak zdemontujesz to nic nie da bo tej kulki chyba nie da się osobno kupić a jak to jest odlew razem z drążkiem to nawet nie dorobisz. kiedyś wymieniając filtr kabinowy odpaliłem samochód i miałem wrażenie ze największy hałas od drążka pochodzi zza przegrody kabinowej czyli po stronie silnika jednak. Tak jakby coś na styku linki i przegrody stukało przez rezonans silnika. Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez Niewiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Znalazłem filmik na YT jak można za pomocą gumowej podkładki ten luz zniwelować. Autor mówi, że wibracje lewarka ustały. https://drive.google.com/file/d/1sjmsIlHmu6b5N_CtsUTFTk5K_t9IQxvY/view Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niewiar Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Jakoś musiał tą gumę przymocować do plastików bo jeśli jest po prostu założona to nie chce mi się wierzyć że pomogło. Nie mniej spróbuję podobnego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Z tego co pokazuje na filmiku to guma jest przyciskana przez górną obudowę lewarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi