PiotrTAG Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Cześć, Jeżdżę Megane III 1.6 110KM z 2012 roku, na początku roku wymieniłem termostat (silnik nie łapał temperatury) i kilka tygodni po tym wyskoczył mi dwa błędy jednocześnie: skontroluj układ wtrysku paliwa/skontroluj układ wydechowy. Błąd wyskoczył na obwodnicy, samochód nie reagował na gaz ale utrzymywał prędkość.. Później znikał i nie pojawiał się przez kilka miesięcy... Do wczoraj. Znów ten sam błąd, te same objawy... Plus wentylator chodził na maksymalnych obrotach ( silnik nie łapał temperatury, ale po ponownym uruchomieniu ja złapał i utrzymywał). Dodam że mam gaz założony w lipcy 2019, i dzieje się to gdy jadę na gazie i na benzynie,mial ktoś taki problem?, wie ktoś czym może być to spowodowane?. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 4 godziny temu, PiotrTAG napisał: wyskoczył mi dwa błędy jednocześnie: - skontroluj układ wtrysku paliwa/skontroluj układ wydechowy. Może być wiele powodów, należy podłączyć clipa celem odczytania błędów; - profilaktycznie warto zakręcić gaz na butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Niezbędne będzie odczytanie kodów błędów choćby popularną aplikacją i Elm327. Skontroluj układ wtrysku w MII wyświetla się kiedy jest problem ze zmiennymi fazami rozrządu: do sprawdzenia czujnik położenia wałka rozrządu (warto go wykręcić i przeczyścić) oraz zawór zmiennych faz obok wlewu oleju. Co do ustalenia czy zawór i koło jest sprawne jest odpowiedni dział tego forum. Niesprawność faz będzie dawało objawy że auto nie chce jechać. Wentylator chłodnicy: wg. mnie problem z czujnikiem temperatury cieczy chłodzącej (w obudowie termostatu) a raczej brakiem łączności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrTAG Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Dnia 12.04.2020 o 18:02, szwagier24a napisał: Niezbędne będzie odczytanie kodów błędów choćby popularną aplikacją i Elm327. Skontroluj układ wtrysku w MII wyświetla się kiedy jest problem ze zmiennymi fazami rozrządu: do sprawdzenia czujnik położenia wałka rozrządu (warto go wykręcić i przeczyścić) oraz zawór zmiennych faz obok wlewu oleju. Co do ustalenia czy zawór i koło jest sprawne jest odpowiedni dział tego forum. Niesprawność faz będzie dawało objawy że auto nie chce jechać. Wentylator chłodnicy: wg. mnie problem z czujnikiem temperatury cieczy chłodzącej (w obudowie termostatu) a raczej brakiem łączności. Tyle problemów na raz... Auto już u mechanika, zobaczymy co znajdzie. Samochodzik odebrany, jedyny błąd który był to czujnik kontroli temperatury w termostacie,nic innego mechanik nie znalazł... Czujnik wymieniony,jezdzimy i obserwujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moralezj Opublikowano 3 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2024 Witam, miałem podobną sytuację jak wymieniałem rozrusznik w meganie 3 , liftback 2009 1,6 benzyna - po w/w wymianie, wyskoczył monit, żeby wtryski, układ paliwowy, SKONTROLUJ UKŁAD WTRYSKOWY.. okazało się, żeby się dostać do śrub trzeba zdemontować skrzynkę w której mieści się akumulator. Po montażu wszystkiego do kupy pojawił się w/w monit na desce. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki pod deską w środku, potem pod maską obok akumulatora skrzynka wysokiego napięcia i tam 25A był walnięty. Po wymianie i złożeniu wszystkiego do kupy okazało się znów, że problem pozostał... Wreszcie po podpięciu kompa wyszło 5 lub 6 błędów, które powracały po wykasowaniu. Masakra, elektryk stwierdził że jest lipa i gdzieś zwara jest. Przez przypadek otworzyłem pokrywę komputera silnika, która znajduje się przed akumulatorem, wyszło, że po wyczyszczeniu 3 złączy wróciło wszystko do normy i śmiga.. Sprawdźcie najpierw to co pisałem zanim wrypiecie się w koszta i to poważne.. pozdrawiam, Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi