witboy Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Witam Od pewnego czasu w moim scenicu zapala się kontrolka silniczka, "serwis" z opisem jak w temacie :-/ Nie ma żadnych widocznych objawów, silnik nie traci mocy, spalanie w normie,odpala z buta. Nie ma też reguły kiedy, raz po przejechaniu 400 km, a innym razem po 10km, gaśnie też różnie, nieraz po wyjęciu karty, a innym razem po 2 - dniach :roll: Co może być tego przyczyną, i co ten serwis oznacz? Może ktoś miał podobny przypadek i się podzieli doświadczeniami? POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
incognitto Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Check emission to nic innego jak sprawdz spaliny. Moze jakis czujnik sie skopal i dlatego komputer wywala taki blad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witboy Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Witam Dzięki za szybką odpowiedź ;-) przyznaję że trochę byłem zaniepokojony tym serwisem, napisz gdzie znajduje (znajdują) się ten czujnik i jak mogę go sprawdzić, czy jestem w stanie zrobić to sam, czy muszę odwiedzić aso? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sei08 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Witam. U mnie od około 2 miesięcy świeci ten komunikat.Wczoraj miałem trochę wolnego czasu i pojechałem z tym do ASO.Podłączyli Clipa i wyszło,że to jest wina egr-u. Umówiony jest na wtorek na jego czyszczenie(mówili,że z reguły to pomaga). Jak dalej będzie,to napiszę. Pozdrawiam ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 sei08, EGR-a możesz sobie wyczyścić sam,ewentualnie jakis zaprzyjazniony Twój mechanik.W ASO skasują Cie jak za zboże.Z tego co wiem to po wyczyszczeniu zaworu błąd samoczynnie znika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sei08 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Próbowałem sam.Ale w sceniku ciężko jest się tam dostać.Zaprzyjaźnionych mechaników też nie mam( ach te auta na "F",nie chcą mi się psuć :) ),a do jakiegoś magika boję się jechać,bo czasem ze z..bie. :-x Korzystam z tego Aso- http://www.bibmot.pl/index.php?option=com_...9&Itemid=38 Ceny mają takie same,jak inne warsztaty w okolicy,wg mnie bardzo nie ciągną po kieszeni. :) I jestem po czyszczeniu egr-a.Wyciągnęli.przeczyścili i założyli z powrotem.Ale zalecali wymianę na nowy,bo ten się przycina.Koszt nowego zaworu u nich to około 800 złotych. :shock: Podziękowałem i poprosiłem o montaż starego.Powiedzieli,że przez jakiś czas powinien być, przycina się czasem,ale komunikat nie powinien świecić. :P Wyjechałem zadowolony. Dzisiaj przejechałem 40km. Odpalam autko,a tu co świeci? Oczywiście "check emmision"! :evil: Myślałem,że mnie coś trafi.Albo oni za słabo "wyczyścili" i się przycina,albo już ten zawór jest do wymiany.Już sam nie wiem.Zorientuję się w cenach ile kosztuje nowy,a wolnym dniem sam go już wyczyszczę. :-x Koszt montażu,czyszczenia i diagnostyki zamknął się w kwocie 200 złotych. :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof13 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Próbowałem sam.Ale w sceniku ciężko jest się tam dostać.Zaprzyjaźnionych mechaników też nie mam( ach te auta na "F",nie chcą mi się psuć :) ),a do jakiegoś magika boję się jechać,bo czasem ze z..bie. :-x Korzystam z tego Aso- http://www.bibmot.pl/index.php?option=com_...9&Itemid=38 Ceny mają takie same,jak inne warsztaty w okolicy,wg mnie bardzo nie ciągną po kieszeni. :) I jestem po czyszczeniu egr-a.Wyciągnęli.przeczyścili i założyli z powrotem.Ale zalecali wymianę na nowy,bo ten się przycina.Koszt nowego zaworu u nich to około 800 złotych. :shock: Podziękowałem i poprosiłem o montaż starego.Powiedzieli,że przez jakiś czas powinien być, przycina się czasem,ale komunikat nie powinien świecić. :) Wyjechałem zadowolony. Dzisiaj przejechałem 40km. Odpalam autko,a tu co świeci? Oczywiście "check emmision"! :evil: Myślałem,że mnie coś trafi.Albo oni za słabo "wyczyścili" i się przycina,albo już ten zawór jest do wymiany.Już sam nie wiem.Zorientuję się w cenach ile kosztuje nowy,a wolnym dniem sam go już wyczyszczę. :-x Koszt montażu,czyszczenia i diagnostyki zamknął się w kwocie 200 złotych. :roll: ELEKTROMAGNES SIĘ ZAWIESZA,EGR DO WYMIANY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymmen Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 A Kolega krzysztof13 dat nie pomylił, bo z tego co widzę temat bardzo stary. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1olek Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Witam Mam ten sam problem, ktoś ma fotkę lub wie gdzie się ten EGR znajduje w megane 1.4 benzyna ? Łatwo się do niego dostać ? Wyczyścił bym i sprawdził czy błąd zniknie. Edytowane 10 Stycznia 2017 przez 1olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Nie masz zaworu EGR w tym silniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1olek Opublikowano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Aha, to może jakieś sugestie dlaczego świeci check engine razem z czerwonym kluczem a na wyświetlaczu mam napis check emission ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Świece i cewki do sprawdzenia, od tego ja bym zaczął i w takiej właśnie kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Do tego sondy lambda. A przede wszystkim podłączyć auto pod clipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1olek Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Dzięki za info, zacznę od zakupu interfejsu diagnostycznego i odczytania błędów, nie będę przecież wszystkiego wymieniał na chybił trafił ;) Dodano: 29 sty 2017 - 11:29 Sprawa rozwiązana bez interfejsu diagnostycznego, rozpięła się rura w miejscu zaznaczonym czerwonym kółkiem, pomiędzy elementami 1 i 2. Po złączeniu i przejechaniu kawałka i ponownym odpaleniu lampki zgasły i znikł napis check emmision. I pytanie jak ta puszka była fabrycznie przyczepiona, jest gwint w stalowym uchwycie ale w puszcze jest tylko dziura, wkręciłem śrubę M6 tak że wsunęła się w dziurę w puszce i jest OK, trzyma się i nie spada ale jak to fabrycznie było zamontowane ? cięcie Regulamin dodawania zdjęć P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi