aniewa Opublikowano 21 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 (edytowane) Jak wiadomo czujnik ciśnienia oleju pokazuje swój stan dopiero gdy silnik osiągnie w zależności od modelu od 1600-2000 obr/min. Na biegu jałowym nie jest brany pod uwagę. W SC III ta wartość wynosi 1600 obr/min. Programem Pyren można ustawić dowolne obroty przy których będzie odczytywany jego stan i przekazywany do tablicy wskaźników. Parametr ten w SC III zmienia się w module UPC. Po połączeniu się z ecu UPC należy uruchomić ostatnie polecenie DDT: DDT screens. W otwartym oknie uruchomić ostatnie polecenie ddt_all_commands. Z rozwiniętej listy wybrać Read config. Po prawej stronie w ostatnim oknie na samym dole wpisać odpowiednią wartość np. 800. Zapisać klikając na Write wcześniej przechodząc w tryb "ekspert" dostępny u góry okna w menu "Settings". By UPC (USM) zastosowało się do nowych ustawień koniecznie należy odłączyć na chwilę akumulator. Moduł się zresetuje i od tej pory czujnik jest aktywny już od obrotów biegu jałowego. Nie można ustawić zbyt niskiej wartości ponieważ podczas rozruchu silnika aktywny czujnik uruchomi kontrolkę ciśnienia oleju i piszczyk w tablicy wskaźników. Edytowane 3 Stycznia 2021 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zmusiłem się do uruchomienia pyren. I chciałem przestawić wartość obrotów. Niestety pomimo trybu expert i write wartość po kolejnym odczytaniu wraca do wartości 1600. Pomysły propozycje sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 To może i dobrze, że Ci nie weszło. Przyszły przymrozki i u mnie po uruchomieniu silnika przez 1-2 sek. świeciła kontrolka ciśnienia oleju i komunikat ryzyko awarii silnika. Ustawiłem z powrotem na fabryczne 1600. Też miałem problem z tym ustawieniem ale za drugim czy trzecim razem poszło. W drugą stronę podobnie. Myślę, że jak już ustawiać to na minimum 1000. Spece z Renault wiedzą co robić . W starszych wersjach świeciła sama kontrolka i to nie przeszkadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Próbowałem też ustawić 1000 żeby liczba znaków się zgadzała. Ciekawe od czego to zależy że zapisze lub nie. Narazie jest 4:0 dla sterownika:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 31 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2020 Mam teraz drugiego elma i on zmienia ten parametr za każdym razem. Poprzedni coś mi szwankował i robił problemy z zapisywaniem zmian. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Dobra informacja. Mój miał być niby na pic a np z nowym berlingo miał problem. A inny zagadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi