Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Powitać , 

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\

Drugi tydzień z Megi a ona zaczyna mi psuć krew :( , jak gdyby nic padł nawiew w drodze do pracy , straciłem wszystkie 4 biegi. 

Bezpieczniki sprawdzone - wszystko ok. 

Pogoda robi się beznadziejna wiec zacząłem szybko działać - zamówiłem rezystor ,bo z tego o czytam na forach jest to częsta zmora. 

Z tego co się orientowałem to owy rezystor znajduje się gdzieś w okolicach pedału gazu, tak? 
Mieszkam w Uk wiec auto jest z kierownicą po prawej stronie - bezpieczniki mam po lewej stronie w schowku , a jeżeli tak to czy mogę się spodziewać owego rezystora w okolicy schowka pasażera ?

Poniżej wrzucam link do ebaya z którego zamówiłem rezystor - będę wdzięczny jeśli ktoś będzie mógł potwierdzić czy zamówiłem odpowiednią część:

https://www.ebay.co.uk/itm/153968980318

Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki , codziennie leje , szyby parują jazda to udręka :(

:lapka:

Regulamin forum się kłania. pkt 5.9 :!: - Prezes

Miałem taki przypadek w manualnej klimie, że przy -25 stopniach nawiew umarł. Na tym mrozie wymontowałem rezystor dmuchawy i przekonałem się że jest sprawny. Zacząłem się bawić pokrętłem siły nawiewu aż zaczął działać.

Jeżeli faktycznie masz uszkodzony rezystor to: filtr kabinowy napewno do wymiany, wentylator również - na niższych biegach zaczyna pracować coraz wolniej aż dochodzi do przegrzania rezystora z powodu zbyt małego przepływu powietrza (pierwszy objaw to piszczenie latem po conajmniej 30 minutowej pracy). Może przyczyną być koniec szczotek wentylatora.

Kiedyś wymieniłem taki wentylator: komutator znacznie wytarty, króciutkie szczotki, luzy na panewkach, wytarty wał. Nie warto kupować używki - są zbyt stare.

19 godzin temu, szwagier24a napisał:

Po co mnie przedrzeźniasz :?:

W moim przypadku ,auto kupiłem dwa tygodnie temu do czasu aż nie padł nic nie wydawało niepokojących odgłosów , wiatrak chodził cicho i bezszelestnie. Zapachu spalenizny tez nie czułem ( a wiem jak śmierdzi to w renowce - w clio spaliła mi się manetka od wycieraczek :rolleyes:)

Dziś się będę brać za rozbieranie tego , umiejętności manualne są ,ale jeśli chodzi o elektronikę to jestem straszna noga. Na co zwrócić uwagę jak będę to rozbierać ? Rozumiem ,że gdy wyciągnę schowek to będę mieć dostęp do wiatraka/rezystora ? Dla przypomnienia auto to Anglik :1_grinning:

Regulamin forum się kłania :!: - Prezes

18 godzin temu, aniewa napisał:

Dziękuję ! 
Mam więcej szczęścia niż rozumu - rozebrałem schowek , najpierw popukałem we wszystko i o dziwo dmuchawa ożyła! Obstawiam jakiś luźny przewód . Widać ,że nikt tu nigdy nie grzebał wiec ciut dziwna sprawa . Działa !

10 godzin temu, szwagier24a napisał:

Który to element przyjacielu ?
Już dziś zabrakło czasu aby znów to rozgrzebywać ale przed trasą aby mieć powietrze ciepłe ściągnąłem tylko klapkę przy tunelu i śrubokrętem dotknąłem wtyczkę - nawiew wrócił , ale tylko na 3 i chwilowo na 4 biegu. Czy warto zamawiać ten rezystor i go podmieniać ?