popek9234 Opublikowano 17 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 Ahoj wszystkim. Co uważacie o wymianie oleju w automatycznej skrzyni EDC? Wymieniać czy nie? A jeśli tak to co ile km? Słyszałem różne opinie, ale na forach ciężko coś znaleźć sensownego na ten temat, większość informacji jest o skrzyni DSG. Auto to dokładnie Megane IV GT 205 KM z 2016 roku. Przebieg 78 tys. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 17 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2020 (edytowane) Wymieniaj. W mercu mialem 7g tronic i jest w planie wymiana po 80 tys lub 5 latach. A to też dwusprzeglowka. Edytowane 17 Listopada 2020 przez Sarna1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 Zdecydowanie wymieniać. Ja w manualu też wymieniam. Rzekłbym, że w aucie z automatyczną skrzynią o skrzynię trzeba bardziej dbać niż o silnik. Ważne odpowiednie traktowanie. Mam stare MII z przebiegiem 133 tyś. i po wymianie oleju biegi wchodzą bardziej aksamitnie. Akurat w manualu koszt oleju to 105 PLN i "godzinka" w kanale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 Podpisuje się pod tym, co Koledzy wyżej napisali. Ja też uważam, że olej w skrzyni trzeba wymieniać, a w automacie to już w ogóle. W manualu w swoim aucie wymieniałem w zeszłym roku i podejrzewam, że był to pierwszy raz dla tego dość wiekowego już auta. Biegi wchodzą płynniej i zniknęło lekkie haczenie, które czasem pojawiało się na zimnej skrzyni przy zmianie z 1 na 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi