Patrz Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Witam, Samochód Renault Megane III phI 1.6 16V czysta beznyna 2010. W samochodzie występuje pewien irytujacy problem. Czasem przy ruszaniu lub zmianie biegów z 1 na 2, czasem 2 na 3 czuć lekkie szarpnięcie. Nie jest to regularne (czasem da się zauważyć czasem nie). Pedał sprzęgła pracuje delikatnie, bierze w ok 1/2 wysokości, 1 jak i wsteczny wchodzą bez najmniejszego oporu. Na 5 i 6 przyspieszanie pod górkę wg mnie normalne. Mam wrażenie jakby pedał gazu reagował odrobinę z opóźnieniem, nie czuć ,żeby sprzęgło się ślizgało, bo widoczne by to było przy przyspieszaniu na 5 i 6 biegu. Przy puszczeniu gazu i hamowaniu silnikiem nie czuć szarpania, samochód płynnie zwalnia. Wizyta u jednego mechanika - stwierdził, że "przewrażliwiony" właściciel, drugi że sprzęgło do wymiany. Ma ktoś podobne objawy? może ten typ tak ma ? (zauważyłem identyczną Megane na światłach przy ruszaniu z kangurem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 MIV z silnikiem TCE ten to robi kangura z 1-2. Warto profilaktycznie przeczyścić przepustnicę. A przed jazdą kilka razy wcisnąć pedał gazu do oporu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej2612a Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 Witam zaobserwowałe podobny problem gdy prowadzi żona ,polega to na tym ze pedał sprzęgła bardzo długo wysprzęgla prawie do samej góry ,w momęcie puszczeniu sprzęgła a kiedy pozostaje jeszcze noga na pedale, występuje szarpnięcie gdy w tym momęcie godajemy juz gazu . proszę spróbować jeżdzić w następujący sposób puścić sprzęgło zdjąc nogę z pedału i dopiero dodawać gaz REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6, 5.7 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogor Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 andrzej2612a miałem ten sam problem po czym padł wysprzeglik i pedał w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi