Wojtasf100 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Witam przyszło mi na myśl aby zmienić skrzynie biegów manuala na automat. Mój silnik to 1,9dti, a mogę za 500 zł kupić drugą maganke, ale 1,6 benzyna automat. Pytanie czy skrzynia automat z 1,6 silnika będzie pasować do 1,9dti ( chodzi mi o mocowanie tzw kielicha skrzyni) . Czy sprzęgło hydrokinetyczne będzie pasować do wału korbowego. Półosie i zwrotnice mogę przełożyć z 1,6 tu nie będzie problemu. Wiązkę elektryczną też przełożę wraz ze sterownikiem skrzyni. Może ktoś się tak próbował "bawić". Ewentualnie mogę przełożyć cały zespół napędowy, ale nie wiem co z elektyką. Czy to w ogóle opłacalne. Dziękuje za opinie i poradę Edytowane 12 Grudnia 2020 przez Wojtasf100 Błędy interpunkcyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 13 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 Skrzynia do benzyny ma inne przełożenia. Nawet pod tym względem nie będzie pasowała do diesla, nie mówiąc o całej reszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtasf100 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 Wiem że są inne przełożenia, ale chodzi mi czysto mechanicznie zamiana. Wszystko można zmienić tylko czasami wymaga specjalnych przeróbek, a nie o to mi chodzi. Wiem na pewno, skrzynia biegów od 2,0 benzyna manual jest taka sama jak 1,9 dti i dci. Przełożenia są prawie identyczne. Niestety bardzo ciężko znałeś całe auto w dobrej cenie z silnikem 2,0 benzyna z automatem. Pytałem o 1,6 benzyna bo może ktoś miał podobny pomysł. Mogę przełożyć cały układ napędowy wraz z zawieszeniem, wiązkami elektrycznymi i paliwowymi, ale nie o to mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 Po co ? Nie lepiej sprzedać Twój wóz i kupić z automatem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtasf100 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 No właśnie tak tylko się zastanawiałem, bo czas i koszty dość duże. Chciałem poznać opinię innych Użytkowników może mają jakieś doświadczenia. Raczej tak zrobię z tym, że kupię drugie a stare zostawię bo to "cudo" żony i ona nawet nie chce słyszeć o sprzedaży, a mnie "marzy" się automat. Zamykam temat bo nie ma sensu go drążyć. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi