Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

1.2 Tce Głośna Praca Buczenie Pompy Olejowej po postoju

Ruczkkowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, od miesiąca jestem posiadaczem megane 1.2 tce 115 km z 2014 roku. Stan licznika samochodu 98 tysięcy km ( 2 tysiące przejechałem od zakupu ) wszystko było by dobrze oprócz  jednej rzeczy która mnie martwi - mianowicie po odpaleniu samochodu ( dłuższy postój ok. 6 h ) głośno pracuję ( buczy ) pompa oleju - głośniejsza praca ustaje po około 5 minutach i już żadne niepokojące dźwięki z niej nie dochodzą. Mechanik u którego zmieniałem olej po zakupię stwierdził że ten typ tak ma - natomiast inny warsztat w którym podłączałem samochód pod komputer diagnostyczny ( błędów brak ) stwierdził że Pompę należy wymienić. Proszę o rady i opinie czy rzeczywiście pompa  1.2 tce głośniej pracuje po odpaleniu samochodu czy też należy jej się przyjrzeć ? 

5 godzin temu, Ruczkkowski napisał:

- po odpaleniu samochodu ( dłuższy postój ok. 6 h ) głośno pracuję ( buczy ) pompa oleju

- głośniejsza praca ustaje po około 5 minutach i już żadne niepokojące dźwięki z niej nie dochodzą.

1/ Jeżeli trwa to około 5 minut to raczej  do wymiany;

-  pompa oleju + napęd pompy,

-  rozrząd, ( terkotanie silnika )

-  filtr oleju oraz olej ( kontrola opiłków metalu w oleju ),

2/ Ciśnieniem oleju steruje zawór przelewowy w pompie oleju w zależności od prędkości obrotowej silnika ;

-  ten mały zaworek sterowany elektroniką może spowodować spustoszenie w silniku;

- może być lekko przytarty,

- trzeba użyć sprężone powietrze aby wypadł,

- ciśnieniem oleju sterowany są;

- napinacz łańcucha,

- elektrozawór kzfr,

- koło zfr,

3/ Bardzo istotne jest ;

- utrzymywanie poziomu oleju na max i częsta kontrola stanu, 

- zalecana kontrola ciśnienia oleju a nawet montaż czujnika i wskaźnika oleju,

- wymiana oleju co ok; 10.000 km.

A moim zdaniem to nie za wiele powie, bo przy tak rozbudowanych elektronice silniku 1,2  TCE, jeżeli coś by było nie tak z ciśnieniem oleju to dawno by sypał błędami. Trzeba posłuchać dokładnie silnik jeżeli dźwięk idzie z pompy to ją wymienić. 

Od czasu zakupu mojej megane, też osluchiwlem silnik, wydawało mi się że dziwnie pracuje, czasami buczy, coś szumi. Z czasem przestałem wnikać. Auto jeździ, wszystko jest ok. Myślę że trzeba jeździć, reagować należy na metaliczne dźwięki z silnika. 

• 1 rok później...