Butt-head1980 Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Witam, chciałabym zdjąć miskę olejową i nie wiem czy ta miska jest jednorazowa czy posiada uszczelkę czy wklejana jest na silikon lub specjalną masę uszczeniającą no i czy da radę ściągnąć ją bez podnoszenia silnika, mój silnik to 1.6 110 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Jest wklejana na specyfik Loctite. Co najciekawsze: miska jest wielokrotnego użytku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 4 godziny temu, szwagier24a napisał: miska jest wielokrotnego użytku No chyba, że ją uszkodzisz przy zdejmowaniu to już wtedy nie będzie wielokrotnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Mały upgrade (nie powinno się pracować w nocy): faktycznie jest również uszczelka i to chyba są dwa wzory. Trzeba ustalić. U mnie mechanik założył uszczelkę i dołożył chyba dirko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Butt-head1980 Opublikowano 11 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Dzięki za odpowiedź a jak wygląda sprawa z demontażem trudny dostęp, czy potrzeba jakiś specjalnych kluczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Warto mieć doświadczenie w tej sprawie. Ważna jest kolejność dokręcania śrub i moment siły. Co do kluczy: nie pamiętam czy śruby są na nasadkę E-torx. Po zdjęciu miski warto obejrzeć smoka pompy oleju. Przed demontażem miski warto wykręcić czujnik poziomu oleju: ma tworzywową końcówkę i łatwo ją ułamać - po naprawie mechanika musiałem sobie kupić nowy (używany - cena nowego wyrywa z butów). Jakie są powody demontażu miski? Jeżeli wycieki to skąd: mogą być w wału zarówno od strony sprzęgła jak i koła pasowego, z pod pokrywy odmy, z filtra oleju. Warto wymienić poduszkę lizak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Butt-head1980 Opublikowano 11 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Powodem demontażu jest złamany bagnet oleju, miska sucha zero wycieków, został w misce i boję się że uszkodzi coś w silniku lub zapcha filtr lub smok pompy olej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi