lufa Opublikowano 31 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2025 Dodaj. Teoretycznie powinno być jeszcze ciszej. Nic nie zepsujesz, ale coś przetestujesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 31 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2025 (edytowane) OK, po prostu mam nadzieję, że ten rezystor zabezpieczy przed zjaraniem się czegoś, bo mnie nastraszyłeś. Głośniczka w międzyczasie będę szukać na Ali, może coś się trafi. Niestety w polskich sklepach na ten moment nic nie udało mi się znaleźć. Bardzo Ci dziękuję @lufa za pomoc Jeśli uda mi się dorwać jakiś głośniczek o w miarę podobnych parametrach na pewno dam znać. //edycja 19.01.2026 Jakby kogoś to interesowało, minęło ponad 2,5 miesiąca od montażu głośniczka z grupy VAG, ale z wpiętym w obwód rezystorem 100 ohm i nadal to działa. Nie sprawia żadnych problemów. Jak wspominałem, jest trochę cichszy, ale już się przyzwyczaiłem. Fabrycznie w liczniku głośniczek jest zamontowany z tyłu i ustawiony w stronę przodu auta. Dlatego dolutowałem przewody, wyciągnąłem go z boku licznika i skierowałem przodem do kierowcy. Dzięki temu jest minimalnie bardziej słyszalny. Został ukryty za obudową daszku, także nie widać go, a tam jest mnóstwo miejsca na zostawienie czegoś takiego. W sumie mniejsza głośność czasem jest nawet na plus bo "nie drze się" tak niemiłosiernie, jak np. przestawiam auto na posesji bez zapinania pasów 😉 Odpowiednika oryginalnego głośniczka nie udało mi się znaleźć i po prostu się poddałem. Edytowane 19 Stycznia przez droopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi