yetiwest Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Witam Was. Kilka razy zdarzyło mi się, że podczas wrzucania wstecznego zgrzyta w skrzyni biegów z 1-5 nie ma problemu. Nawet jak wcisnę sprzęgło jeszcze raz to się zdarza. Najlepszym chyba sposobem jest wrzucenie innego biegu i dopiero sprzęgło. Z czym może być problem i jak sobie z nim poradzić. Autko ma teoretycznie przejechane 125200 km, a praktycznie to tylko samo auto wie :) 1.4 16V ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Takie zgrzyty mogą, ale nie muszą być pierwszą oznaką padającego sprzęgła albo zerwanej poduszki pod skrzynią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek4000 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 u mnie też czasem zdarza się że zgrzyta przy wstecznym. wiem że to nie poduszka pod skrzynia bo ostatnio miałem regulowana skrzynie bo 1 nie wchodziła. wiec przy najbliższej okazji muszę sprawdzić sprzęgło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 to samo jest u mnie w scenicu, jeszcze czasami problem jest przy wrzucaniu wstecznego pod górkę. Najczęściej u mnie to występuje przy zimnym silniku, ale wystarczy wrzucić 2 i później już wchodzi. To jest właśnie to o czym często piszą w gazetach, że skrzynie Renault są nieprecyzyjne, mi to nie przeszkadza i nie będę z tym walczył :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosiaczek231 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Ja ma Scenica i podobne problemy z wrzucaniem biegów :-? i zgadzam się z meganecoupe02, , skrzynie renaulta są dość nieprecyzyjne, ale jakoś trzeba z tym żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 yetiwest, kolejnym razem przed wrzuceniem wstecznego dobrze się zatrzymaj w miejscu i dopiero powoli wrzuć wsteczny. Zgrzyty wywołuje również jak z jedynki szybo się przełączasz na wsteczny. poczekaj aż obroty na wałkach się wyrównają (wsteczny nie ma synchronizacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Może nie wciskasz pedału sprzęgła do końca :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 lepper_pl, Prezes nic z tych rzeczy. Próbowałem już wszystkiego i nadal to samo. Po prostu ten typ tak ma. Jedyna rada to wrzucić dwójkę i później już wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yetiwest Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 yetiwest, przed wrzuceniem wstecznego dobrze się zatrzymaj w miejscu Dziś stałem w miejscu i chciałem wycofać więc to na pewno nie z powodu ruch auta. Sprzęgło też na pewno wciskam do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
syndrom Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Witam, powrócę do tematu. Też miałem problem ze zgrzytaniem wstecznego, wymieniłem dwa dni temu sprzęgło i wszystko chodzi gładko. Jakież było moje zaskoczenie gdy zostawiłem samochód na górce i wsteczny zgrzyta! Wrzuciłem więc ponownie wsteczny i to samo - zgrzyt. Dodam, że dzieje się tak tylko gdy samochód stoi na pochyłej drodze. Czy to możliwe przy nowym sprzęgle? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barti375 Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Mam Meganke z 96' 177 tys no i tak jest że słyszę zgrzyty przy szybkiej zmianie biegu. Ale moje lekarstwa na to są takie: - gdy np z biegu pierwszego przerzucam na wsteczny czekam aż silnik spadnie z obrotów i wałki zaczną równo pracować później wrzucam wsteczny trzymając prawą nogę na hamulcu, nie ma zgrzytów czy to pod górkę czy na równym - druga rzecz to wrzucanie wstecznego gdy samochód się delikatnie toczy, musi być "unieruchomiony" W innych przypadkach nie zauważyłem żadnych zgrzytów w skrzyni biegów. Pozdrawiam, Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi