yEti1.4 Opublikowano 22 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 Cześć wszystkim, to mój pierwszy post na forum więc z góry przepraszam jeżeli coś będzie nie tak jak powinno. Otóż jestem posiadaczem megane III z 2010r z silnikiem 1,4Tce - przebieg około 135tyś km. Mam problem z szarpaniem podczas przyspieszania - gównie w zakresie 2-3,5tyś rpm. powyżej i poniżej tych wartości jest ok tak samo jak przy stałej prędkości. Wyskakuje kluczyk z dopiskiem skontroluj układ wtryskowy. Ten sam zapala się i gaśnie podczas jazdy. Po podłączeniu komputera wypluło dwa błędy: 1. P0325(1C) 2. P1525(F3) W piątek samochód będzie miał wymienione świece olej i wszystkie filtry. Powiedzcie mi proszę czy spalanie stukowe może być spowodwane świecami i tym szarpaniem? Myślałem też żeby wyczyścić mapsensor z tym, że chciałbym się dowiedzieć czym to zrobić (jaka chemia?) i gdzie fizycznie się znajduje. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 22 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 Cześć, od dawna jesteś właścicielem samochodu? Nie zaobserwowałeś czasem problemów z ubywającym płynem chłodniczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yEti1.4 Opublikowano 22 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 Samochód mam 2 tygodnie - przez ten okres zrobiłem okolo 700km i płynu nie ubywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 22 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 No cóż, wymienisz olej (dobrze przy tym przebiegu wymienić także w skrzynce biegów), wymienisz filtry i świece i przekonasz się czy jest lepiej. Można skontrolować czujnik spalania stukowego. Jakim diagnoskopem były sprawdzane błędy? Najlepiej zrobić to na CLIP-ie, może pokazać jakieś informacje niedostępne dla innych diagnoskopów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yEti1.4 Opublikowano 22 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 Do clipa nie mam niestety dostępu. Sprawdzane było przy pomocy obd icar2 vgate i aplikacji car scanner. Zastanawiałem się jeszcze, czy może też te szarpanie występować przez zaciętą geometrię turbiny? Bo 2-2,5tyś rpm to moment budowania boostu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 22 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 (edytowane) 2 godziny temu, yEti1.4 napisał: Mam problem z szarpaniem podczas przyspieszania - gównie w zakresie 2-3,5tyś rpm. - powyżej i poniżej tych wartości jest ok, tak samo jak przy stałej prędkości. Wyskakuje kluczyk z dopiskiem skontroluj układ wtryskowy. 1/ Wgrać aktualne oprogramowanie dla tego silnika bo możliwe, że ; Istniejący soft sterujący mieszanką sobie nie radzi, co skutkuje; - tzw. wypadaniem zapłonu - przy instalacji gazowej, - spalaniem stukowym - przy zasilaniu benzyną; - występuje nie na jednym konkretnym cylindrze, lecz na różnych, w przypadkowej kolejności, 2/ Kontrola kąta wyprzedzenia zapłonu ; a/ stan łańcucha rozrządu, przy luźnym łańcuchu ; czy przebieg jest aktualny ?? - silnik będzie trudniej odpalał, - w systemie pojawią się błędy synchronizacji zapłonu, - hałas od luźnego łańcucha i silnik pracuje jak stary diesel na zimnym i na ciepłym silniku, b/ pomiar napięcia sond lambda, c/ istotny jest stan oleju i jego jakość Edytowane 22 Lipca 2021 przez Andrzej-2010 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yEti1.4 Opublikowano 22 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 (edytowane) Rozrząd jest nowy, samochód odpala bez problemu pracuje równo, żadnych niepokojących dźwięków. Przebieg raczej aktualny... Olej był wymieniany podobno 2 miesiące temu, na bagnecie jest w połowie skali, jest czysty (podobno elf) - jak pisałem jutro wymieniam mimo wszystko jak zawsze po zakupie samochodu. Napięcia sond sprawdzę dzisiaj popołudniu. A jeżeli chodzi o soft to gdzie mogę się udać na wgranie nowego? ASO? ile $ taka przyjemność? Edytowane 22 Lipca 2021 przez yEti1.4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 22 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 2 godziny temu, yEti1.4 napisał: A jeżeli chodzi o soft to gdzie mogę się udać na wgranie nowego? ASO? ile $ taka przyjemność? Tak, w ASO; Zrób to po serwisie olejowym i wymianie świec, - świece i cewki muszą być czyste i suche, - olej, polecam markowy ; - minimum 5W40 lub 0W40, - poziom oleju pod max ; - wymiana co ok;10.000 km, Zleć mechanikowi niech przeczyści styki; - czujnika temperatury płynu chłodzącego, - map- sensora, - przepustnicy, - wtrysków, - czujnika położenia wału i wałka rozrządu, - elektrozaworu kzfr, - styczników w UPC, Sprawdź aktualny przebieg auta ; - w ECU, - w sterowniku ABS, Firmy aso obecnie są prywatne, ceny nie są jednolite Odezwij się po tych zabiegach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yEti1.4 Opublikowano 22 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 Na zdjęciu poniżej wartości napięć lambd na wolnych obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 22 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 Auto nagrzać ; - temperatura płynu chłodzącego ok;90 C, - obroty biegu jałowego, Pomierzyć przebieg napięć sond od 0 do 1 V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yEti1.4 Opublikowano 22 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 Przebieg na biegu jałowym na rozgrzanym silniku i po zgaszeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 23 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2021 A co z drugą sondą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yEti1.4 Opublikowano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2021 (edytowane) 15 minut temu, Andrzej-2010 napisał: A co z drugą sondą? a to mój błąd, myślałem że są obie na wykresie... ? Popołudniu po serwisie olejowym zrobię pomiar drugiej. Ta na screenach jest ok? Edit. W liście czujników mam tylko to do wyboru, czyli nie sprawdzę drugiej? Czy co zaznaczyć? Edytowane 23 Lipca 2021 przez yEti1.4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 23 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2021 13 minut temu, yEti1.4 napisał: Ta na screenach jest ok? Sonda I do wymiany; - powinna być sinusoida od 0 do 1,0 V, - tylko oryginał, bo zamienniki szybko padają, W zamieszczonym zestawieniu pierwszym, napięcie sondy II = 0,86 V, - tak że ona jest, Pomiar podciśnienia w układzie dolotowym; - takie same warunki jak dla sond, - bo masz za duże ciśnienie w kolektorze dolotowym =46kPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yEti1.4 Opublikowano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2021 co do sondy, https://allegro.pl/oferta/sonda-lambda-renault-megane-iii-1-4tce-8200771294-10200487822 czy taka jest ok? Gdzie mogę sprawdzić numery części żeby dopasować odpowiednią? Ten pomiar ciśnienia wykonać tak samo, czyli rozgrzany silnik (około 90st) i wolne obroty, tak? Jakie powinno być ciśnienie i co może mieć wpływ na zbyt wysokie wartości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi