podwale619 Opublikowano 23 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2021 (edytowane) Witam przymierzam się do zmiany auta -obecnie mam leona 2002r 1.6 100km benz + gaz. Leon to goła wersja bez klimy ,el szyb ,podłokietnika więc trzeba kupić coś nowszego ? rocznie robie ok 18tyś km w cyklu mieszanym -trochę autostrada troche miasto ,troche wioski budżet na samochód to 25k pln ,w pierwszej myśli wpadła mi w oko astra J 1.4t ale pomijając skrzynie m32 jest to chyba dość awaryjne auto ,więc zacząłem szukać dalej i trafiłem na Megane 1.6 110km wydaję mi się że będzie troche za słabe ,zwłaszcza jadąc z włączoną klimatyzacją poza tym czytałem że nawet mimo 6 biegu to juz przy 120km/h jest ponad 3300 obrotów więc w sumie tak jak w moim leonie na 5 biegu 1.4TCe wydaje się w sam raz ale pytanie -ile trzeba wydać żeby trafić na fajny egzemplarz hatchback 2010r+ - jak u niego z awaryjnoscią i czy ogolnie jest to polecany silnik - planuje zakładać LPG -nie będzie tu żadnego problemu? tempomat podłokietnik klimatyzacja dwustrefowa automatyczna elektryczne lusterka i szyby (przód) podgrzewane przednie fotele wielofunkcyjna kierownica opony lato zima PS: jestem laikiem w sprawach motoryzacji a nie mam tutaj też nikogo kto by ze mną jeżdził i oglądał modele a samemu to łatwo nadziać się na mine- czy ktoś korzystał z AUTOVENDO (firma bliźniacza autotesto) zajmująca się sprowadzaniem samochodów z zagranicy na zamówienie i czy może polecić tą firme? Edytowane 23 Lipca 2021 przez podwale619 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 23 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2021 Za moje 2.0T dałem kwotę podobną do Twojego budżetu. Tylko rocznik -1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 24 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 21 godzin temu, podwale619 napisał: 1.4TCe wydaje się w sam raz ale pytanie -ile trzeba wydać żeby trafić na fajny egzemplarz hatchback 2010r+ - jak u niego z awaryjnoscią i czy ogolnie jest to polecany silnik - planuje zakładać LPG -nie będzie tu żadnego problemu? 1/ Przy zakupie 1.4 TCe zwróć uwagę na stan płynu chłodniczego; - kup tester obecności innych płynów, - clipem odczytać ewentualne zarejestrowane w sterowniku silnika zbyt wysokie temperatury płynu chłodzącego ; - czyli przegrzania silnika, - w efekcie czego pada UPG, - warto zainstalować czujnika poziomu płynu chłodzącego w zbiorniku wyrównawczym, 2/ Czy nie słychać grzechotania łańcucha rozrządu? - kiedy wymieniany rozrząd?? 3/ LPG, zakładać bez problemu u kumatego gazownika, 4/ Na początku 2011 poprawiono ; - dolot, - mapę wtrysku , - zastosowano dłuższą skrzynie biegów, 5/ Jest szereg tematów na forum o silniku 1,4 TCe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaziuk Opublikowano 25 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 Witam, przy okazji mam pytanie - czy w 1.6 nie było żadnego update'u skrzyni w sensie wydłużenia biegów? Nie wiem po co szósty bieg, skoro tak wysokie obroty powyżej 120km/h? Hałas podobno taki jak przy piątce, tylko więcej się trzeba namachać lewarkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwale619 Opublikowano 27 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 myslicie ze warto rozważać zakup 1.6 110km z myslą o LPG? czy jest zbyt mułowaty? PS: jestem laikiem w sprawach motoryzacji a nie mam tutaj też nikogo kto by ze mną jeżdził i oglądał modele a samemu to łatwo nadziać się na mine- czy ktoś korzystał z AUTOVENDO (firma bliźniacza autotesto) zajmująca się sprowadzaniem samochodów z zagranicy na zamówienie i czy może polecić tą firme? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 27 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 Jak chcesz emerytowoza to warto. To już zależy od Ciebie czego oczekujesz od samochodu. Jak chcesz mieć moc pod butem to nie będziesz jej mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 27 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 2 godziny temu, podwale619 napisał: czy ktoś korzystał z AUTOVENDO (firma bliźniacza autotesto) zajmująca się sprowadzaniem samochodów z zagranicy na zamówienie i czy może polecić tą firme? Za tą kasę nie ma szans na sprowadzenie auta w dobrym stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podwale619 Opublikowano 27 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 W dniu 27.07.2021 o 14:36, Andrzej-2010 napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - Prezes To ile wg Ciebie trzeba dac za megane III w fajnym stanie xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 27 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 W dniu 24.07.2021 o 15:27, Andrzej-2010 napisał: 4/ Na początku 2011 poprawiono ; - dolot, - mapę wtrysku , - zastosowano dłuższą skrzynie biegów, Auto w dobrym stanie i poprawione konstrukcyjnie, to auto z końca 2011 r lub początku 2012 r, Ceny aut w Niemczech; Koszty aut w Niemczech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 27 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 Jak 1.6 wkręcisz na obroty to pokaże co potrafi. Auto zawsze można wyciszyć robiąc to metodami chałupniczymi za 200-300 PLN. Ja tak zrobiłem kiedyś. W obliczu rosnących cen paliwa auto na lpg to skarb. Do tego z trwałym silnikiem. Wystarczy nie oszczędzać na rozrządzie i wymienić wszystko co związane ze zmiennymi fazami i będzie jeździć bezawaryjnie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi