Gość majchi96 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 (edytowane) Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy sprężarka o numerze 822543527R to sprężarka o stałej czy zmiennej wydajności? Podobno to typ CR16S. Z góry dziękuję ? Edytowane 22 Kwietnia 2022 przez majchi96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Wychodzi, że jest to zwykła sprężarka ze sprzęgłem elektromagnetycznym. Bez elektrozaworu sterującego wydajnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majchi96 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Dzięki, potwierdziły się moje przypuszczenia. Czy zatem istnieje możliwość podmiany na sprężarkę z płynną regulacją wydajności (z zaworem) ? Z czym oprócz zakupem sprężarki wiązałaby się taka operacja ? Wiem że były takie w Megane z silnikami dci. Czy ktoś już cos takiego przerabiał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Fluence nie przewiduje takiej opcji, brak instalacji. W megane elektrozaworem steruje moduł UPC i ma odpowiednie wyjścia do tego. Na schematach dla Fluence nie widzę tego zaworu. Zawór występuje tylko przy klimatroniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majchi96 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Ja mam wersję 5 minut temu, aniewa napisał: Zawór występuje tylko przy klimatroniku. Mam wersję z klimatronikiem (2 strefowa). Czy w tym przypadku jest o co powalczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Trudno mi powiedzieć bo szczerze mówiąc nie wiem na jakiej zasadzie UPC steruje wydajnością sprężarki. Czy na podstawie odczytu ciśnienia z czujnika ciśnienia klimatyzacji albo czy decyduje o tym sterownik klimatyzacji w kabinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majchi96 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 (edytowane) A wiesz może jak wyglądałaby kwestia instalacji elektrycznej? Czy w wersji z elektrozaworem będą 2 wtyczki czy 1? Edytowane 21 Kwietnia 2022 przez majchi96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 W Twoim przypadku z UPC wychodzi jeden przewód plusowy i zasila sprzęgło sprężarki. Masa od sprzęgła jest stała. W przypadku elektrozaworu UPC dwoma przewodami steruje tym zaworem, jednym podaje plus po zapłonie a drugim podaje cyklicznie masę w zależności od potrzeb. Możesz poeksperymentować z instalacją. Musiałbyś dostać się do skrzynki bezpieczników pod maską i podłączyć przewody do pinów zaznaczonych na rysunku. Podłącz zwykłą żarówkę na 12 V do zaznaczonych na czerwono przewodów z rysunku, jeżeli UPC ma aktywne sterowanie zaworem to żarówka powinna świecić z różnym natężeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2021 A to nie steruje havac bo tam ustawia się rodzaj sprężarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Elementem wykonawczym jest moduł UPC, z niego wychodzi zasilanie zarówno do sprzęgła sprężarki jak i do zaworu regulacji wydajności kompresora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi