Pepone Opublikowano 7 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2024 U siebie ja wyraźnie słyszałem zająknięcia silnika. Ale, jak pisałem, przestałem się tym przejmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 8 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2024 Pisałem o wtyczkach od cewek i wtrysków do sprawdzenia. Ponadto należy stosować czyściki do wtrysków. Należy pamiętać, że na rozgrzanym silniku, czasy wtrysków są bardzo krótkie co ewidentnie uwidacznia problemy. Błędów nie szukajmy, niesprawność musi być znaczna aby błędy się wysypały. Miałem zielnego pina na cewce, dodaję co kilka tysięcy czyścik do paliwa i jeździ. Dwumasa - wada materiałowa albo jazda w przedziale obrotów 1200-1500. Mi mniej pali jak trzymam obroty w okolicy 2000. To co pisałem wcześniej: czemu litrówki się nie rozpadają: bo kręcą się na 3000-4000 obrotów na co dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 8 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2024 17 minut temu, szwagier24a napisał(a): dodaję co kilka tysięcy czyścik do paliwa i jeździ. Korzystnie jest stosować do każdego tankowania Archoil AR6900 - P MAX; - regularnie w proporcji 1:1000, czyli np. 50 ml na 50 litrów benzyny, - butelka 500 ml wystarcza na 500 litrów benzyny, Środek ten ; - oczyszcza z nagaru; zbiornik paliwa, przewody paliwowe, pompę paliwa, wtryskiwacze, końcówki wydechu, - utrzymuje ; katalizator w dobrej kondycji, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 9 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2024 9 godzin temu, szwagier24a napisał(a): To co pisałem wcześniej: czemu litrówki się nie rozpadają: bo kręcą się na 3000-4000 obrotów na co dzień A jeździ się z zatyczkami w uszach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 9 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2024 Niestety albo stety cieszę się znakomitym słuchem co nawet mi przeszkadza w prowadzeniu samochodu bo słyszę więcej niż powinienem. Najwidoczniej kol. Pepone nie miał okazji prowadzić auta z takim silnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 10 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2024 Jakiego silnika bym nie miał nigdy nie miałem potrzeby kręcić go na codzien do 3-4 tys obrotów. To jest jakaś kolejna chora religia z jeżdżeniem turbo-autami na obrotach ponad 2000. Wyższe obroty niewiele ci dają bo przy 2000 masz już pełny moment. Jeżeli przełożenie daje ci dobrą prędkość a przyspieszenia nie potrzebujesz to wyższe obroty nie mają sensu. Reszta to przepalanie paliwa w imię jakichś wydumanych idei. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
len Opublikowano 10 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2024 W dniu 7.10.2024 o 21:24, pero358 napisał(a): Wracam z informacją co u mnie było przyczyną - uszkodzone koło zamachowe (dwumasowe), a konkretnie luz na tulei centralnej i luz promieniowy koła zamachowego 😉 Jaki koszt naprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero358 Opublikowano 13 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2024 (edytowane) @len samo wyjęcie skrzyni 3,5k PLN w ASO, cała wymiana 7,5 - 8k brutto. Dodatkowo inne czynności były wykonywane - diagnostyka cewek i świec, kompresja na cylindrach, endoskop, sonda lambda itp. Cała procedura była robiona na koszt sprzedającego, więc ominęła mnie ta 'przyjemność'- kalkulując wyszło gdzieś pewnie 10-11k PLN na fakturze za cały proces znalezienia przyczyny wraz z wymianą 😉 Ogólnie teraz autko śmiga aż miło, cisza i spokój. Edytowane 11 Listopada 2024 przez pero358 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 13 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2024 Sprzedający musiał być mocno zdesperowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero358 Opublikowano 13 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2024 W dniu 10.10.2024 o 08:42, Pepone napisał(a): Jakiego silnika bym nie miał nigdy nie miałem potrzeby kręcić go na codzien do 3-4 tys obrotów. To jest jakaś kolejna chora religia z jeżdżeniem turbo-autami na obrotach ponad 2000. Wyższe obroty niewiele ci dają bo przy 2000 masz już pełny moment. Jeżeli przełożenie daje ci dobrą prędkość a przyspieszenia nie potrzebujesz to wyższe obroty nie mają sensu. Reszta to przepalanie paliwa w imię jakichś wydumanych idei. Tak jak pisze @Pepone, jeździ się gdzieś na 1700 - 2500, gdyż w tym zakresie masz pełny moment, auto się nie męczy i pracuje w normalnych warunkach. W dniu 13.10.2024 o 20:52, Pepone napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - Prezes Dealer, więc rękojmia i inne kruczki prawne wjechały 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 13 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2024 Dealer.. To wiele wyjaśnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi