Noopek2 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2022 Witam, problem dotyczy Megane 2 1.6 112km 82kw wymieniłem już termostat, czujnik temperatury i pompe wody a problem dalej występuje mianowicie po odpaleniu auta temperatura dochodzi do 95-100c (sprawdzone za pomocą apki ponieważ na desce pokazuje środek cały czas) i spada do około 65-75 kreska na desce spada do połowy i powoli rośnie i tak w kółko, dochodzi do około 93-95 i spada w okolice 70 nigdy nie trzyma równo temperatury. Ma ktoś jakiś pomysł czemu tak się dzieje ? Problem jest od zimy i minusowych temperatur ale sam problem występuje również jak jest temperatura na plusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2022 Była wymiana termostatu i należało porządnie odpowietrzyć układ chłodzenia. Jeśli temperatura mierzona jest wyższa od temperatury otwarcia termostatu. To oznacza, że w płynie są pęcherzyki powietrza. Jakbyś miał otwarty korek płynu chłodzącego, to w momencie otwarcia termostatu mogłoby się z niego wylać. W następstwie czujnik temperatury płynu może sprawiać problemy w pracy silnika na obrotach jałowych. Jest jeszcze drugi przypadek takiego stanu rzeczy - wyciek płynu przy pompie wody, ale wtedy obniżał by się poziom płynu w zbiorniczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noopek2 Opublikowano 20 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2022 Płynu nie ubywa, wydaje mi się że mam podwyższone spalanie jedynie. Czyli czujnik mógł znowu się zepsuć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2022 Przegrzany czujnik zmienia swoją charakterystykę, ale przy znacznie wyższych, dlugotrwałych temperaturach. Na podwyższone spalanie wpływ ma wiele czynników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2022 Miałem MII, u mnie jak otwierał się termostat przy większych mrozach to z nawiewu zaczynało przez jakąś chwilę lecieć chłodniejsze powietrze. W chłodnicy jest spory zapas zimnej wody, która gwałtownie schładza silnik, stąd mogą być wahania temperatury i wskazówki. A skoro termostat otwiera się później (przy wyższych temperaturach) to spadki będą większe. U mnie zimą silnik osiągał normalnie 82-83 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi