jabrze Opublikowano 4 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Żeby wyciągnąć skrzynie w lagunie trzeba zdemontować całą lewą stronę włącznie z UPC. Mogło się zdarzyć, że przewód sterujący do alternatora jest złamany i powoduje przerwy w sterowaniu alternatorem. Przy teście obciążenia miałeś sprawdzane ale akurat nie wyskoczylo. W ulotce jest to szumnie nazwane inteligentnym ładowaniem, gdzie cała inteligencja polega na ograniczeniu obciążenia alternatora ( z wyjątkiem L3Ph3). Z którego roku to auto, bo kto wymienia sprzęgło ( może dwumasę i wysprzeglik) w połowie jego przebiegu?. To samo dotyczy poduszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 @DDarek z którego roku ta Laguna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDarek Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Laguna z 2009 roku, 141kkm przebiegu. Zawsze chce mieć autko na tip top zrobione więc dla pewności wymieniłem sobie od razu poduchy ? dwasa jeszcze jest dobra, wysiadło sprzęgło (ślizgało się) bo zrobiłem w nim nową mapę silnika, z nowym sprzęgłem rzecz jasna ślizgać nic nie będzie. W plikach wrzuconych przez aniewa jest opis całego UCP dla Megane/Scenic 3, ale wyglądem jest identyczny do tego z Laguny, więc o ile nic nie pozmieniali to mamy nawet numerek pinu który odpowiada za sterowanie altkiem. Tylko tutaj rodzi się problem - w jaki sposób sprawdzić sterowanie Aku ? Bo podpięcie miernika pod piny i czekanie aż pojawi się błąd to mozolna praca (wczoraj przejechałem 50km i nie pojawiło się ani razu więc to trudne). Ale też jeśli mówisz o ułamanym kabelku to chodzi tobie o ten który jest wpinany do regulatora napięcia tak ? I z drugiej strony idzie on chyba bezpośrednio do UCP (jego miejsce to chyba miejsce w UCP oznaczone jako "bitowy sygnał alternatora" ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Tak - mówię o tym przewodzie, a mierzy się płynący w nim prąd. Bez tego połączenia alternator wytworzy tylko energię szczątkowa, którą nie jest wstanie pokryć zapotrzebowania samochodu i napięcie w instalacji spadnie poniżej 13V. Jest jeszcze podobny przypadek, gdy jedna z diod mostka prądowego stanowi przerwę. Wtedy rosną tentnienia i łatwo to wykryć oscyloskopem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDarek Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Ok, dzięki wielkie za zainteresowanie tematem. Po weekendzie odwiedzę elektryka żeby pomierzył mi te wszystkie napięcia + udam się do ASO po oryginalny aku (ten z EFB) i zobaczymy czy to pomoże. Możliwa jest również usterka UCP, ale nim już zajmę się jeśli potwierdzone zostanie prawidłowe działania przewodów i altka. Wiele osób ma te problemy więc może uda nam się tymi próbami pomóc im wszystkim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 W L3ph1 był zwykły akumulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDarek Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Jesteś pewien że zwykły ? Dodam, że posiadam wersję nadwozia Coupe z bogatym wyposażeniem (grzane fotele, pełna elektryka itp, choć nie wiem czy to coś zmienia) no i poprzednim aku jaki miałem był ten oryginalny Renault Hi-Life czy jakoś tak 70Ah, a na internecie można zobaczyć, że jest on wyposażony w technologię EFB. Ten nowy to zwykły bez żadnych technologii Bosch S5 74Ah i znajomy z ASO grupy VW poddał jako pomysł, że może być wymagany ori aku, który możliwe, że może potrzebować zakodowania jak ma to miejsce w rocznikowo identycznych BMW / VW itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Pewności nie mam. Danych trzeba szukać po vin. W wersji z EFB przy zmianie trzeba zapisac odpowiedni Aku. Dla takiego wszystko się zmienia. Ja go znam w lagunie od 2013 r i współczuję użytkownikom, którzy wymieniają co 3-4 lata, użytkując auto na codzień. Mój kolega miał to Monaco GP z Twoim silnikiem. Sam sprowadził rozbitka z Francji. Zdążył naprawić i cieszył się jak po roku ukradli go na lawecie. Były wodotryski i problemy z wolnymi obrotami. Chyba pierwszy taki w Bydgoszczy. Dalej o Renault nie chciał słyszeć, bo więcej w niego włożył niż odzyskał i nawet nie pojeździł. Wyglądał bosko i pewnie pojechał na wschód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDarek Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Wymiana nawet co te 3 lata to nie problem, byle błędami nie sypało. Kurcze no ciekawy temat... Będę musiał pogadać z elektrykiem + ASO, bo jeśli to tylko kwestia Aku to błachostka, choć pewnie to nie będzie jego wina, ale trzeba próbować. Jeśli spotkałeś się z programowaniem nowego Aku to mógłbyś powiedzieć o tym coś więcej ? Jakie będą błędy jeśli ktoś tego nie zrobi, wymiana tylko na ori akumulator, czy jeszcze jakieś inne ciekawostki ? Z pewnością w przyszłości komuś przydadzą się takie info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Tu na forum są wykresy odnośnie sterowania ładowaniem dla M4. Dużo ciekawych rzeczy jest na RLKP, ale tam się trzeba zarejestrować - polecam odnośnie Twojego ilościowo nikłego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. DDarek Opublikowano 14 Lutego 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Byłem dziś w ASO Rzeszów (polecam ich jako dobry warsztat), który prawdopodobnie naprawił moją usterkę (będę musiał pojeździć kilka dni żeby to potwierdzić czy nie wyskoczy znów ten błąd). Problemem była masa zasilania z tyłu silnika/skrzyni. Najpewniej mechanik który wymieniał sprzęgło nie dokręcił tego mocno i się poruszało. Polecam zaglądnąć tam osobom mającym podobny problem, bo u mnie nie było żadnych objawów związanych z modułami czy alternatorem. Dojść do tego można poprzez prześledzenie wiązki z UCP. Podsumowując podam możliwe usterki innym użytkownikom na przyszłość jeśli widzieliby błąd "usterka ładowania akumulatora": - sprawdzić kable masowe i prądowe UCP-moduł odłączania aku-alternator - regulator napięcia w alternatorze (wymiana tylko na oryginał !) - sam alternator też może być padnięty lecz podłączając Clipa możemy wykonać jego test i wyeliminować jego wadę - moduł BDU czyli moduł odłączania akumulatora też czasami padał - moduł UCP czyli komputer też może się zepsuć, lecz z reguły dochodzą do tego inne błędy z racji że zarządza on wieloma rzeczami, ale można go rozebrać i sprawdzić wtyczki czy czasami nie jest któraś zaśniedziała lub przypalona (zwłaszcza 12-pinowe kostki czarna i brązowa te co są ustawione w rządku bo one odpowiadają na ładowanie i Aku) - zagnieciony pin przy komputerze silnika również może powodować te objawy (ECU) - przetarty któryś z kabelków, ale wtedy trzeba prześledzić całą wiązkę - jeśli ładowanie jest już w okolicach 13.5 V to jest to już jak najbardziej prawidłowe ładowanie, gdyż to właśnie ta cała "inteligencja" 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwek54 Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 To "inteligentne" ładowanie przynajmniej u mnie to problem i przypuszczam że u wszystkich którzy w większości jeżdżą po miastach brak długich odcinków jazdy. Właśnie dzisiaj zmierzyłem swój akumulator testerem do akumulatorów (chińszczyzna) i wyszło że akumulator dysponuje napięciem 12,38 prądem rozruchu 445 A ( nowy 540 A ) jest naładowany w SC 63% i SCH stopniu zużycia 60% rok montażu/produkcji jesień 2019 przed zimą na ful naładowany. Wniosek z tego taki że inteligentne ładowanie nie daje sobie rady z ładowaniem naszych akumulatorów i koniecznie trzeba je doładowywać jak się chce przedłużyć życie akumulatora. Jak najszybciej swój akumulator wyciągam z samochodu i ładuję by się nie skończyło niespodzianką w najmniej oczekiwanym momencie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 30 minut temu, Sylwek54 napisał: Wniosek z tego taki że inteligentne ładowanie nie daje sobie rady z ładowaniem naszych akumulatorów i koniecznie trzeba je doładowywać jak się chce przedłużyć życie akumulatora. Trudno się z tym nie zgodzić. Ma mniej obciążać silnik, ale my użytkownicy poniesiemy koszty tej ekologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi