Pedro1991 Opublikowano 30 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Witam. Ktoś może wypowiedzieć się na temat turba w Megane 3 2.0 tce 180km? A dokładniej jakie mniej więcej przebiegi wytrzymuje? Ja mam u siebie lekkie zapocenia przy rurze od turbo i przy podciśnieniu. Czy to już oznaki że turbo się konczy? Przebieg 136 tys. Megana dobrze przyspiesza turbina nie gwiżdże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 30 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 5 godzin temu, Pedro1991 napisał: Jakie mniej więcej przebiegi turbina wytrzymuje? Ja mam u siebie lekkie zapocenia przy rurze od turbo i przy podciśnieniu. Silnik 2.0 /Tce /180 KM ; to najlepsza konstrukcja reno, 1/ turbina – o zmiennej geometrii łopatek, chłodzona wodą ; a/ stosować markowy olej np.; Valvoline Syn Power 5W50 lub 0W40, b/ włącza się już od 1200 obr./min ; M max = 300 Nm - uzyskujemy już przy 2250 obr/min , c/ turbina w tym silniku ( 180 KM ) dmucha z nadciśnieniem; 0.8 - 0.9 bar, - chcąc uzyskać > 220 KM – musi dmuchnąć ok;1,0 bar, 2/ wytrzyj miejsca zapocenia; a/ prawdopodobnie dałeś ostro po garach, b/ silnik oleju nie bierze, c/ przy regularnym serwisie i olejach markowych, można przejechać ok; 700 tys km, bez większych napraw, d/ zawory ; hydraulika; - wymaga również markowych olejów, ze zmiana co ok < 10.000 km, - oleje słabszej jakości mają tendencję do ; - produkowania większej ilości zanieczyszczeń, - a tym samym zatykanie ; - magistrali olejowej turbiny, dysz olejowych, regulatorów hydraulicznych zaworów, 5 godzin temu, Pedro1991 napisał: Megana dobrze przyspiesza turbina nie gwiżdże. 3/ silnik b;dobrze współpracuje z instalacją LPG; - można zagazować tradycyjną instalacją IV generacji z wyższej półki, 4/ KZFR - jest trwałe ; wymiana przy drugim rozrządzie, ( 200 kkm ) + pompa wody , 5/ koszty serwisu; niskie, 6/ kompresja; 14,0 - 14,5 , 7/ koło 2 - masowe ; praktycznie niezniszczalne, musiałbyś mocno katować auto, żeby uszkodzić koło, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pedro1991 Opublikowano 30 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Dzięki za podpowiedź olej wymieniam co 9-10 tys km. Wcześniej lałem liqui moly 5w40 top tec później przerzuciłem się na pentrite 5w40 i na nim jeżdżę obecnie. Megana oczywiście na lpg, instalacja założona do 250 km. Może to i wina oleju tak jak piszesz. Ostatnio co zrobiłem w meganie przy 130 tys to komplety rozrząd z pompą wody, napinacze pasek od osprzętu, olej, świece, wszystkie filtry, cewki (wszystko ori z aso oprocz cewek). Leje mi się z czujnika zmiennych faz rozrządu ale oring już zakupiony ori. Wyczyszcze wszystko sprawdzę jeszcze węże i będę obserwował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 30 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Jeżeli preferujesz dłuższe wypady za miasto to raczej ; olej 5W50 lub 0W40, 19 minut temu, Pedro1991 napisał: Leje mi się z czujnika zmiennych faz rozrządu, ale oring już zakupiony ori. Wyczyszcze wszystko, sprawdzę jeszcze węże i będę obserwowa Przeważnie pomaga uszczelka pod elektrozawór kzfr; -jeżeli leje z czujnika - to raczej konieczna wymiana na oryginał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi