aniewa Opublikowano 14 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 Temat dla użytkowników posiadających ELM 327 i zainstalowany program Pyren. W dosyć prosty sposób można wyłączyć irytujący brzęczyk niezapiętych pasów po przekroczeniu 20 km/h. W ecu licznika należy uruchomić ostatnią pozycję: DDT: DDT Screens. Po otwarciu okna z konfiguracjami przewinąć pasek po lewej stronie do ostatniej pozycji: ddt_all_commands. Tam z kolei z rozwiniętej listy wybrać: DataRead.Config Generale_Inhibition SBR_AV. Po prawej stronie z rozwijanej listy wybrać: 10:buzzer avant SBR inhibie. Wcześniej w menu Settings zaznaczyć opcję ekspert by umożliwić opcję zapisu zmian (dziękuję użytkownikowi @undercover20 za wskazówkę). Kliknąć w okienko Write i zatwierdzić zmiany w wyskakującym okienku klikając na yes. Doskonale zdaję sobie sprawę, że co niektórzy napiszą, że to jest działanie sprzeczne z bezpieczeństwem i nie należy tego robić. Dlatego nie namawiam do tego nikogo, po prostu chcę pokazać, że jest taka możliwość. Wyłączamy tylko buzzer w liczniku, kontrolka niezapiętych pasów dalej świeci. Opcja przydatna zwłaszcza dla kogoś kto po otwarciu bramy ma kilkadziesiąt metrów do przejechania i w międzyczasie włączy się sygnał dźwiękowy informujący o niezapięciu pasów. Brzęczyk jest wyłączony dla obu przednich pasów. Opcja ta jest niedostępna w ddt4all, pyclipie i ecutweakerze. Na zrzucie zaznaczona kolejność wyboru opcji. Przykład jest z SC III, w M III jest podobnie. Poniżej zrzut z ddt4all po odczytaniu ustawień licznika po zmianach. Widać w zaznaczonym okienku wyłączenie brzęczyka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek0490 Opublikowano 12 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2021 Kolego, może wiesz jak przeprowadzić ten proces w pyrenie na telefonie? W Twoim przypadku korzystałeś z laptopa i aplikacji na windows. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 12 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2021 Kiedyś próbowałem to zrobić telefonem ale tam nie ma ostatniego polecenia DDT: DDT Screens a tylko w tej zakładce jest możliwość wyłączenia brzęczyka. Więc chyba telefonem tego nie zrobisz, ewentualnie przy innej wersji pyren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek0490 Opublikowano 12 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2021 Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lydi10 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Jaka wersja PyRen?? U mnie nie widzę opcji DDT:Screen. Obsługa programu w oknie CMD. Dobra. Sprawa ogarnięta. Dzięki za tutka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiciurox Opublikowano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Cześć, mam niemały problem z wyłączeniem piszczących pasów w w/w Megane. W ddt4all funkcja SBR jest niedostępna, natomiast w Pyrenie pogubiłem się w cmd. Pytanie do Was, jak pozbyć się tego uciążliwego dźwięku? Dowiedziałem się, że kolega @aniewa ma spore pojęcia o ddt i może byłby skłonny pomóc ? Pozdrawiam, Wiktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 1 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Połączyłem z istniejącym tematem. Wybierasz pozycję 3 - licznik a następnie ostatnią pozycję DDT screns i postępujesz według instrukcji powyżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiciurox Opublikowano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 (edytowane) Dziękuję, a orientujesz się skąd pobrać taką wersję Pyrena? Ten, który posiadam to wersja 184 i wyświetla się jako okno cmd. Edit. Poprawione. Edytowane 1 Czerwca 2022 przez wiciurox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 1 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 To jest dobra wersja pyren. Pyrena nie obsługuje się myszką tylko klawiaturą. Klawiaturą wybierasz numer sterownika z listy, zatwierdzasz enterem. Dopiero jak wejdziesz w tryb z ostatniej (14) z pozycji to zaczyna działać jak ddt4all. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiciurox Opublikowano 5 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 (edytowane) Zmieniłem w Pyrenie w zakładce "Front SBR inhibition" opcję na De-activated, lecz pasy nadal piszczą. W DDT zmienił się odczyt z "Not inhibited" na "01". W moim przypadku dezaktywacja oznaczona jest 1, natomiast opcja włączająca piszczące pasy jako 0. Podczas zapisu działałem z włączonym trybem expert. Ktoś ma jakieś pomysły? Poniżej screen. Edytowane 5 Czerwca 2022 przez wiciurox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 6 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 W ddt4all powinno zmienić się na "inhibited" jeżeli również w pyren prawidłowo zmieniłeś parametr na inhibition czyli blokuj. Ze screnu widać, że masz licznik z ecu od Fluence. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beez1 Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 (edytowane) Witam serdecznie. Zrobiłem jak w opisie i działa to u mnie ale tylko w przypadku pasów przednich. Bardziej zależy mi na wyłączeniu buzzera pasów tylnych. Jak to zrobić? Pozdrawiam. Edytowane 12 Września 2022 przez beez1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lizuk Opublikowano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 W dniu 14.10.2020 o 17:14, aniewa napisał: Temat dla użytkowników posiadających ELM 327 i zainstalowany program Pyren. W dosyć prosty sposób można wyłączyć irytujący brzęczyk niezapiętych pasów po przekroczeniu 20 km/h. W ecu licznika należy uruchomić ostatnią pozycję: DDT: DDT Screens. Po otwarciu okna z konfiguracjami przewinąć pasek po lewej stronie do ostatniej pozycji: ddt_all_commands. Tam z kolei z rozwiniętej listy wybrać: DataRead.Config Generale_Inhibition SBR_AV. Po prawej stronie z rozwijanej listy wybrać: 10:buzzer avant SBR inhibie. Wcześniej w menu Settings zaznaczyć opcję ekspert by umożliwić opcję zapisu zmian (dziękuję użytkownikowi @undercover20 za wskazówkę). Kliknąć w okienko Write i zatwierdzić zmiany w wyskakującym okienku klikając na yes. Doskonale zdaję sobie sprawę, że co niektórzy napiszą, że to jest działanie sprzeczne z bezpieczeństwem i nie należy tego robić. Dlatego nie namawiam do tego nikogo, po prostu chcę pokazać, że jest taka możliwość. Wyłączamy tylko buzzer w liczniku, kontrolka niezapiętych pasów dalej świeci. Opcja przydatna zwłaszcza dla kogoś kto po otwarciu bramy ma kilkadziesiąt metrów do przejechania i w międzyczasie włączy się sygnał dźwiękowy informujący o niezapięciu pasów. Brzęczyk jest wyłączony dla obu przednich pasów. Opcja ta jest niedostępna w ddt4all, pyclipie i ecutweakerze. Na zrzucie zaznaczona kolejność wyboru opcji. Przykład jest z SC III, w M III jest podobnie. Poniżej zrzut z ddt4all po odczytaniu ustawień licznika po zmianach. Widać w zaznaczonym okienku wyłączenie brzęczyka. A jesteś w stanie napisać jak zrobić to pyren na tel? Niestety, ale nie ma tam takich opcji jak te, które podałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 25 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 W opcji na telefon brak ostatniej linijki DDTScrens i tej operacji nie przeprowadzisz, pozostaje pyren na windows. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lizuk Opublikowano 26 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Czy ktoś wobec tego może podlinkować pyren na windows? Nie mogę namierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi