Krzywyy Opublikowano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Cześć, od wczoraj zaczęło mi stukać w silniku na wolnych obrotach. Stukanie najbardziej słyszalne jest po rozgrzaniu silnika. Przy 1,5k obrotów i wyżej znika lub po prostu nie słychać przez silnik. Wczoraj usłyszałem to pierwszy raz, silnik rozgrzany. Po podniesieniu maski zobaczyłem, że plastikowa osłona silnika jest wypięta z jednego zaczepu. Zapiąłem i stuki ustały więc pomyślałem, że to obudowa tłukła. Dzisiaj rano jadąc do pracy odpaliłem auto i pracowało normalnie, po wyjściu z roboty i odpaleniu również nic niepokojącego nie słyszałem. Kiedy wróciłem do domu stałem chwilę na włączonym silniku i stukanie znowu było słyszalne. Osłonę zdjąłem, stuki nie ustały więc to coś innego. Dodam że auto jeździ normalnie, mocy nie stracił, nie kopci. Z odpalaniem też nie ma problemu, chociaż czasami zdarza mu się dłużej zakręcić. Załączam link do filmu na którym słychać stukanie. https://youtube.com/watch?v=fieF5XiwIuk&feature=shares Ktoś ma jakiś pomysł co to może być? REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.7 - aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywyy Opublikowano 21 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Dzisiaj za dnia myślę, że udało mi się zdiagnozować winowajcę wspomnianych stuków. Na 90% będzie to koło pasowe. Pytanie czy mogę tym samochodem jeździć? Nie mówię tu o olaniu sprawy, ale dojazd do pracy i mechanika wchodzi w grę czy lepiej nie ryzykować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 jeśli Twoja diagnoza jest prawidłowa to ja bym nie kusił losu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi