Bart123 Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 Witam pojawiła mi sie taka mała pianka na krawędziach rdzawa, płyn również zaczyna lekko zmieniać barwę. wynieniamy 2.5 r temu. To pewnie oznaka ze czas na wymianę ? tutaj zdjęcie : https://easyupload.io/e0a8ax Czy jest to krytyczny temat i muszę jak najszybciej udać sie na wymianę ? czy moge max miesiąc pojeździć - max 300 km dziekuje za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 1 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2023 To czas najwyższy wymienić uszczelkę obudowy termostatu - ona puszcza olej do wody. Płyn chłodzący: najlepiej wymienić, bo olej niszczy gumę i może kiedyś przez to pęknąć któryś wąż od chłodzenia. Ale to nie rozwiązuje problemu: bo ten olej jest w układzie chłodzenia samochodu. To co ja zrobiłem: do wymiany uszczelki trzeba zlać płyn. Tłuszcz pływa po wierzchu więc go zebrałem. Zbiornik wyrównawczy wyczyściłem z osadów. Nie wiedziałem o takim sposobie na wyłapanie oleju: w szereg cienkiego wężyka od zbiorniczka wyrównawczego zapiąć filtr do paliwa z króćcami i pojeździć trochę kilometrów. Olej zbierze się w filtrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi