wobli73 Opublikowano 3 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Zanim dostanę się do fachowca poradzę się was. Pacjent to Megane IIphI 2,0 z LPG Ostatnio miałem problem ze zbyt wysokimi obrotami na wolnym biegu. Okazało się że była nieszczelność na kolektorze ssącym i to mi mechanik zrobił. Wprawdzie po tym obroty były też trochę zbyt wysokie (1,2 tyś/min) ale zrobiłem adaptację przepustnicy pyclipem i teraz jest ładnie (750/min). Jednak na ciepłym silniku zaraz po odpaleniu spadają i trzeba delikatnie gazu dodać żeby silnik nie zgasł. Potem już wszystko jest ok. Tak samo na benzynie jak i na gazie bo zdarzyła mi się konieczność odpalania na lpg z powodu braku styku na kostce pompy paliwa ale to już zrobiłem i pompa działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 3 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Ten objaw to nieszczelny układ dolotowy lub niedomknięty zawór sterowania zfr. To jest mierzalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobli73 Opublikowano 3 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Mierzalne, czyli co mogę sprawdzić? Gdyby była nieszczelność w dolocie to obroty chyba by rosły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 4 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 Sprawdź jakie jest wyprzedzenie zapłonu na wolnych obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobli73 Opublikowano 5 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Tak wygląda wykres obrotów i kąta wyprzedzenia zapłonu zaraz po odpaleniu. Tym razem już na zimnym obroty spadły na chwilę ale bez dodawania gazu same się unormowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 5 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Powtórz to samo na gorącym silniku, bo tu wygląda źle, ale jest zależne od wielu czynników i nie może być poddany ocenie. Wyniki przy temperaturze płynu chłodzącego powyżej 80 stopni dadzą prawdziwy obraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobli73 Opublikowano 6 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 Przy rozgrzanym silniku wygląda to tak. Jako laik nie widze dużej różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 6 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 Zawór zmiennych faz nie jest domknięty. Dopuszczalnie dla 2,0 jest 5 stopni. To dotyczy oleju 5W. Zwróć uwagę jak maleją obroty przy rosnącym kącie przesunięcia zapłonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobli73 Opublikowano 6 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 Co może być tego przyczyną? Zawór do wymiany czy może coś z jego sterowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 6 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 Sterowanie prostokątne występuje od 1400 obr. Pewnie elektrozawór jeszcze z fabryki i jest do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobli73 Opublikowano 6 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 Odłączyłem wtyczkę od zaworu i jest to samo. O czym to świadczy? Znalazłem taki zawór tylko nie wiem co myśleć o jego jakości bo cena bardzo atrakcyjna porównując z cenami o których tu na forum czytałem. https://allegro.pl/oferta/zawor-faz-rozrzadu-renault-megane-scenic-mk2-2-0-13318445260 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 6 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 Najlepszy jest pierburg - tego chińczyka Ci nie polecę. Wymontuj i zobacz swój stary zawór, czy przypadkiem wewnętrzny tłoczek nie hałasuje. Najprawdopodobniej sprężyna zwrotna straciła swoje właściwości i nie blokuje ciśnienia wytwarzanego przez pompę oleju w kanale do zasilania koła zf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobli73 Opublikowano 6 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 (edytowane) Dzięki za porady. Jutro wymontuje i zobaczę co tam mam. Edit: Mój zawór nie hałasuje. Za to okazało się że miałem stan oleju nieco powyżej minimum. Dolałem 1l i jak na razie po jednej próbie odpalenia ciepłego objaw spadających obrotów zniknął. Zobaczę jak będzie jutro. Edytowane 19 Marca 2023 przez wobli73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi