remiq65 Opublikowano 21 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Na portalu Motobenzyna można wyczytać, że są dwie wersje silnika 1.2 TCe H5Ft. Nowsza wersja 1.2 TCe Energy została wprowadzona w 2015 roku i miała podobno poprawione liczne wady starszej. Stąd mam pytanie do doświadczonych użytkowników. Czy ta nowsza wersja dalej ma powszechne problemy z nagarem, rozrządem, spalaniem oleju itp.? Jak je odróżnić w praktyce? Czy we wszystkich MIV jest ten nowszy silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 21 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 4 minuty temu, remiq65 napisał: Czy ta nowsza wersja dalej ma powszechne problemy z nagarem, rozrządem, spalaniem oleju itp.? Czy powszechne to trudne do określenia ale słowo częste jest tu na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 23 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 W M IV jest poprawiony motor i jego problemy są już znacznie mniejsze. Miałem to auto przez 4 lata i z silnikiem nie było żadnych problemów. Śmiało mogę go polecić. Pytanie jak ktoś dbał, bo jeśli wymieniało się olej na czas (co 10-12 000 km) to raczej problemów nie było. Silnik przez prawie 70 000 km nie wziął mi grama oleju. Mój brat też miał MIV z tym silnikiem i też był zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jean Opublikowano 17 Maja 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2024 Mam Megane Grandtour z 2018 od trzech lat i jestem bardzo zadowolony z silnika. Nie bierze oleju i nie mam z nim najmniejszych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi