DMC-100 Opublikowano 1 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2008 robpab, wiesz ja teraz wstawiłem swoją megane do mechaniora na wyciek oleju z uszczelniaczy na rozrządzie. i co się okazało? że też mam zerwany klin na jednym kole pasowym. powiedział że to była bomba zegarowa. tylko patrzeć jak go szlak by trafił. ale nie do tego zmierzam. wymienił koło z tym że coś mu nie pasowało i ruszył pompe. i sie zaczęło. już trzeci dzień ustawia nie może ustawić. ktoś się orientuje czy to na prawde jest taki kłopot z tą pompą. bo ja słyszałem że trzeba do tego pompiarzą ale mój mech twierdzi że sobie poradzi. [pompa Bosch] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 2 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 DMC-100 jeśli mechanior przestawił Ci pompę wtryskową to niestety musi ją ustawić inaczej będzie problem z odpaleniem. Pewnie kolo robił rozrząd bez blokad, albo źle zaznaczył. Może ma gosciu dostęp do czujnika zegarowego wtedy da sobie spokojnie radę. Można oczywiście na "chybił trafił". Swoją drogą ja już moją megi pomykam. Mam szlifniętą głowicę, nowe zawory, uszczelnienia, kompletny rozrząd. Autko śmiga. Klin w kole pasowym to chyba najsłabszy element rozrządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DMC-100 Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 już odebrałem magane. no musze jednak pochwalić mojego mechaniora. auto pali na dotyk. chodzi ciszej i tak jak by miało trochę więcej KM. jak ktoś jest z Radomia do go polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 7 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2008 Szkoda, że nie znasz nikogo w mojej okolicy kto umie to dobrze zrobić. Chętnie bym skorzystał. A tak z czystej ciekawości to ile kosztowała u Twojego fachmana taka usługa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DMC-100 Opublikowano 9 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 troche mnie szarpnęlo to ale tylko dla tego że podczas wymiany rozrządu poszłem po najmniejszej lini kosztów. czyli znajomy mechanik! który wymienił tylko jedną rolke i nie zauważył ściętego klina. auto jeżdziło. zamulał się ale uważałem że tak diesel ma. ale po tej regulacji to aż chce się depnąć. skosił za usługe 530 pln ale z czego 330 części to daje 200 robocizna,myśle że nie dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 10 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2008 Taniocha. Mnie cała robota (rozrząd + robota głowicy) szarpnęło ponad 2tys. Ale już zrobione i mam nadzieję trochę pojeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dareks555 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Mam meganke z saloniku z 1999 (1-sza rejestr.2000) benzyna 1.4 16V i przez 9 lat zrobiłem nią zaledwie 53tkm,chodzi mi bez najmniejszego zarzutu(nie licząc wymiany cewek na koszt firmy),zadnych wycieków itp,do tej pory nie wymieniałem rozrządu i znajomy acz doświadczony mechanik proponuje mi wymianę tylko samego paska rozrządu(Gates) i rolkę napinacza i dopiero komplet do wymiany po 5 latach,myślę że to rozsądne...co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 bardzo rozsądnie gdyż rozrząd powinno się wymieniać właśnie co 5 lat lub co określoną w instrukcji liczbę kilometrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 pasek powinieneś wymieć 4 lata temu skoro nie robisz wystarczającej liczby kilometrów to stosuje się ograniczenie czasowe (czyli 4-5 lat lub 60-90-120 tyś w zależności od silnika itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benek Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 Mam podobną sytuację co Dareks555.Moją meganką z 2001r.kupioną w salonie przejechałem 39kkm ale to już 7 lat i powinienem wymieniać rozrząd.Czy wstarczy wymiana samego paska czy raczej cały komplet ew.bez pompy.Megi 1.4 16v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2009 po wymianie paska często zdarza się, że stara pompa zaczyna ciec i wtedy trzeba wymieniać pompę i po raz kolejny pasek więc po co dwa razy za to samo płacić, pompa to koszt koło 100-150 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benek Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 bronius czy uważasz,że można wymienić sam pasek i pompę a resztę przy następnej wymianie czy optujesz za całkowitą wymianą kompletu rozrządu wraz z pompą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 a co rozumiesz po przez "resztę"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benek Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 Przez resztę rozumiem rolkę prowadzącą i napinającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2009 jak rolki są dobre to nie trzeba ich koniecznie wymieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi