jabrze Opublikowano 13 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Zdejmij cewki 3 i 4 cylindra - zrób zdjęcia świec od góry. Film był nagrany przy zasilaniu LPG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelkomar Opublikowano 24 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 W dniu 13.05.2023 o 17:18, jabrze napisał: Zdejmij cewki 3 i 4 cylindra Witam, przepraszam, że po takim czasie, ale dopiero mam dostęp do auta. Sprawdzałem dziś cewki, okazuje się, że każda jest sprawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 24 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 Nie chodziło o same cewki tylko o to jak wyglądają gniazda świec - suche, czy z oparami lub kałużami oleju. Szukamy przyczyny spalania stylowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelkomar Opublikowano 24 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 5 minut temu, jabrze napisał: jak wyglądają gniazda świec - suche, czy z oparami lub kałużami oleju. Jutro kupię klucz i odkręcę cewki, zrobię zdjęcie. Czy świecie tez wykręcać? jeśli chodzi o ten dziwny stukający dźwięk podejrzewasz spalanie stukowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 24 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 Podejrzewam uszkodzoną świecę. Jeśli podstawa kąpie się w oleju to cała porcelana musi być sucha. Taka świeca nie będzie się dokładnie oczyszczać i odcień będzie inny niż pozostałych. Warto to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelkomar Opublikowano 2 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2023 Witam, przepraszam, że dopiero teraz. Wykręciłem cewki i tak się prezentują gniazda świec. Zapisane cylindry, licząc od rozrządu. Dodatkowo na 1 cylindrze cewka ma jakiś dziwny biały osad, reszta cewek całkowicie normalne czarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2023 Stukanie występuje na pierwszym cylindrze od rozrządu i jest następstwem niedokręconej świecy lub wypalenia jej gniazda (zrób zdjęcie po wykręceniu). Osad pary wodnej na izolatorze cewki na to wskazuje. Wyczyść ją i sprawdź ten trop. Przy okazji usuń ten spalony olej, który się dostał z niechlujnego nalewania przy wymianie lub uzupełnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelkomar Opublikowano 6 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2023 W dniu 2.06.2023 o 20:04, jabrze napisał: Stukanie występuje na pierwszym cylindrze od rozrządu i jest następstwem niedokręconej świecy lub wypalenia jej gniazda Witam, wymieniłem dziś u mechanika wszystkie 4 świece, powiedział, że faktycznie kwalifikowały się do wymiany, ale stukanie niestety jak było tak jest. Zastanawia mnie najbardziej jakie mogą być dalsze tropy tej sprawy, ponieważ dopiero po około minucie od odpalenia zimnego auta po nocy to stukanie się zaczyna. Od razu po odpaleniu kompletnie nic niepokojącego przez jakiś czas nie słychać, a dopiero w miarę rozgrzania auta słyszalne bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2023 Nie podjąłeś tropu. Wspomniałeś o tym mechanikowi? Skoro wymiana świec nie rozwiązała problemu to znaczy, że ubytek ciśnienia w omawianym cylindrze nadal występuje. Zakładamy po wyglądzie cewki, że jest on w gnieździe świecy. Najprostsza próba naprawy to zmiana podkładki świecy ze stalowej na miedzianą. Być może zakryje wypalony kanał. 2 godziny temu, pawelkomar napisał: Zastanawia mnie najbardziej.. Wszystko jest zrozumiałe - bardziej rygorystyczne warunki spalania. Jeśli nie dowierzasz, to na chwilę odepnij jedną z dwóch środkowych cewek i usłyszysz jak drugi sworzeń tłokowy zacznie hałasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi