Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem że powodem problemu może być wytarte ulożyskowanie wałków rozrządu, porysowane wałki i tam gubi ciśnienie. U mnie też zmienne fazy mijają się z zadany i wartościami podczas hamowania jak już się mocno rozgrzeje 

Screenshot_20230814_075905_org.pyrenteam.pyclip.thumb.jpg.e1fd452a0b1eeaecfed41ec8d8841649.jpg

Zastanawiam się czy może  faktycznie jest za dużo tego oleju. U mnie jest ok 5mm powyżej minimum. Olej mam zalany 5w30 Mannol.

Powinien być chyba 5w40 ale nie wiem czy to może być problemem. 

Godzinę temu, Bezdomny82 napisał:

Jeden mechanik powiedział nie wiem czy słusznie że skoro jest olej to nawet jak by było 2 litry a pompa nie łapała by powietrza to ciśnienie było by odpowiednie.

Potwierdzę " a pompa nie łapala by powietrza to ciśnienie było by odpowiednie".

Kontrola przestawiacza walka jest realizowana za pomocą dwóch czujników. Wału, czyli synchronizacji, który jest podstawą działania silnika i wałka, który pracuje w oparach oleju. Może na niego należy zwrócić uwagę.

Podobna usterka ustąpiła po wymianie tego czujnika w A2. Samo czyszczenie nie przyniosło skutku. Występowala tylko na długich trasach, czyli była związana z temperaturą. 

Czujnik wału jest z boku silnika od strony skrzyni, ale jego bym nie podejrzewał.

Wieszanie koła jeśli występuje to w przedziale 5-25 stopni. Pamiętam z forum tylko jeden przypadek blisko maksymalnego wychylenia.

Z mapsensorem nie widzę związku.

• Bezdomny82 zmienił(a) tytuł na Błąd DTC Pyclip