Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przy takim faktycznym ciśnieniu fabryczny czujnik ciśnienia ciągle by świecił komunikatem na tablicy wskaźników.

Mechanik opowiada głupoty, przy ewentualnym faktycznym ciśnieniu zero bar ciśnienia święty boże nie pomoże.

Dodam jeszcze, że fabryczny czujnik ciśnienia robi kontrolę ciśnienia dopiero od 1600 obrotów na minutę. Wywala komunikat gdy ciśnienie przy tych obrotach jest mniejsze niż 0,6 bara.

Pomiary ciśnienia oleju zaleca się robić na rozgrzanym oleju ponieważ na skutek wzrostu temperatury maleje jego lepkość a co z tym idzie spada ciśnienie wytwarzane przez pompę.  Czyli Twoja obserwacja jest zgodna z oczekiwaniami. Dobrze że napisałeś jaki masz zestaw co pomiaru ciśnienia bo masowo są dostępne na Alle zestawy z manometrem do 35 bar - co skutkuje bzdurnymi wskazaniami przy ciśnieniach rzędu pojedynczych bar. W tym Gekon jest man do 10 bar więc ok. Sam kupiłem podobny zestaw kilka dni temu i od razu zweryfikowałem go swoją ręczną pompką pneumatyczną żeby sprawdzić czy "żyje". Odchyłki były ale niewielkie, a ponieważ obydwa sprzęty to tanie Alle więc zakładam że jest ok. Zmierzam do tego, żebyś jakoś zweryfikował swój manometr. 

13 godzin temu, Bezdomny82 napisał:

... sprzedawać auto :⁠-⁠)

No, też trzeba "liczyć się z..." bo nie wiem czy klient nie powróci. Niedawno na forum Kia/Hyundai pojawił się człowiek który po tygodniu od nabycia zatarł silnik 2.0 CRDI, obarczony problemami z zatykajacym się smokiem (nagary w misce). Nie wiem czy wrócił do sprzedawcy. Poza tym nie jest roztropne otwarte pisanie na forum o takich planach. Ostatnio jakiś gość napisał na forum że spali awaryjne auto i pójdzie po odszkodowanie z AC. Bardzo sprytny 

3 godziny temu, Bezdomny82 napisał:

No właśnie nawet po odpięciu czujnika ciśnienia oleju nie zaświeciła się ikonka konewki.

Prawidłowo, bo tylko podpięty przewód może zaświecić ikonkę oliwiarki. Czujnik ciśnienia przy zbyt niskim ciśnieniu zwiera ten przewód do masy zamykając tym samym obwód kontrolki ciśnienia oleju.

Zrobiłem jakieś 150km. Błędu brak(nawet w pamięci). Przypomnę że miałem wyciek spod uszczelki miski olejowej. Przy jednej robocie zmieniłem pompę olejową(trzyma się na dwóch śrubach,po odkreceniu należy ją odsunąć i zdjąć łańcuch). Zalałem elfa evolution 900sxr 5w40.

• 2 tygodnie później...
  • Bezdomny82 zmienił(a) tytuł na Błąd DTC Pyclip