PT2019 Opublikowano 18 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 Hej. Od dwóch miesięcy coś mi piszczy ewidentnie z przodu ale tylko przy kilku pozycjach ustawienia kierownicy na skręconych kołach. Ewidentnie jak jadę wolno np. ruszam i delikatnie skręcę koła to słyszę pisk (wysoka częstotliwość tak jakby klocki albo coś innego ocierało o tarczę?). Nie jestem pewien czy to hamulce ale podejrzewam je bo miałem wymienione klocki na oryginalne (tarcze zostały stare i malutki rant jest). Z drugiej strony od wymiany minęło z 5 miesięcy i z 4tyś km a zaczęło tak jak pisałem od ok 2 miesięcy piszczeć. Tylko po jeździe koła nie są specjalnie gorące więc raczej klocki nie ocierają cały czas i dlaczego tylko podczas konkretnego ustawienia skrętu kół (w końcu tarcze i klocki razem się obracają 😞 )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 18 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 Może sworznie do wymiany i rozjechała się zbieżność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 Skorodowane jarzma trzymają klocki, zwłaszcza tylne. Ja swoje jarzma co 3 lata oczyszczam i lakieruje. Miejsca styku klocka z jarzmem smaruje smarem ceramicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 Potwierdzam, że korozja i brud powodują że klocki coraz ciężej odchodzą od tarczy po hamowaniu. U siebie przy 105 kkm wymieniłem klocki tył bo z czterech trzy były praktycznie zacięte. I właśnie było słychać popiskiwanie na zakrętach, głównie na rondach. Luzów na łożyskach nie mam ale rękami nie wywrzesz takiej sily na piaste żeby coś wyczuć. Tak więc układ tarcza - jarzmo jest teoretycznie sztywny ale jak słychać na zakrętach - teoretycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 Zamieszczone przez mnie zdjęcie jest przykładowym bo dotyczyło akurat wykonywanej przez mnie konserwacji hamulców przy innym aucie. Niemniej: klocki korodują - a dokładnie ich blacha, w miejscu styku z jarzmem "puchną" powodując ich utrudniony ruch czyli odsuwanie od tarczy po zdjęciu nogi z hamulca co przekłada się na: poranne szuranie zaraz po ruszeniu z miejsca postoju; podczas jazdy gdy hamulce są rozgrzane - zwłaszcza w ruchu miejskim - delikatne piszczenie, które ucicha po przekroczeniu pewnej prędkości - tak miałem u siebie. Dodatkowo korodują niecierne powierzchnie tarczy - tworzą się ranty, które teoretycznie niczemu nie przeszkadzają, ale zaczynają korodować = puchnąć i ocierają o klocek, powodując jego wibracje czyli piszczenie. To czy hamulce trzymają można łatwo wybadać: kiedy po zdjęciu nogi z pedału hamulca samochód zaczyna się toczyć w kierunku upadu jezdni to oznacza, że wszystko OK; gdy nadal stoi to może świadczyć o tym, że klocki dotykają tarcz - czyli zaciski do konserwacji. Niestety jest to czasochłonne i rzadko wykonywane przez użytkowników - z reguły kończy się to wymianą klocków na nowe, oczyszczenie jarzm z brudu szczotką drucianą a to za mało. Do tego mechanicy nie są przekonani do smarowania wcześniej opisanych przeze mnie miejsc z różnych powodów i po pewnym czasie mamy taki efekt. Z pewnością każdy z Nas spotkał auto w którym jeden z klocków był bardziej zużyty, nie równo zużytą tarczę - to efekty zaniedbań eksploatacyjnych - tylko lać i jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PT2019 Opublikowano 19 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 dzięki. to może być to ;(. Ale bez demontażu chyba nie idzie tego sprawdzić? W sumie jak miałem wymieniane klocki w ASO chyba w kwietniu to można pod reklamację? Powinni to oczyścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 Raczej reklamacja odpada. Korozja naturalna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 Oczywiście - reklamacja. Przy wymianie powinno być wyczyszczone. Wiosną robiłem czyszczenie zacisków z wymianą płynu hamulcowego. Bez malowania, ale że smarowaniem tak jak to robi @szwagier24a Wspólnie z zięciem zajęło nam to 2,5 h. Oczywiście podstawa to sprzęt warsztatowy włącznie z pompą podciśnieniową. W styczniu miałem serwisową wymianę płynu hamulcowego (tylko strzykawka w zbiorniczku-na fakturze 1 l), bo żaden odpowiednik nie nosił śladów użycia narzędzia. Od pierwszego samochodu samodzielnie czyszczę zaciski co 2-3 lata. Kiedyś trafiłem piszczące po nagrzaniu klocki od jakiegoś polskiego producenta ale to już ubiegły wiek. Tarcze i klocki zużywam równo i schodzę do 3 mm materiału ciernego. Mogę jedynie dodać, że najbardziej puchnie jarzmo pod blaszką sprężynującą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi