EMeeeen Opublikowano 27 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2023 Cześć Czy spotkał się ktoś z Megane 3 fluence-megane generation b303 z silnikiem k4m 838. Bo jestem chyba szczęśliwym posiadaczem takiego auta. Jest to bardzo niestandardowa wersja jeśli chodzi o Megane trójkę bo przy 5 biegowej skrzyni posiada silnik z kzfr. Od razu mówię że auto pochodzi ze Słowacji czy to może być powód że występuje ono w tak niestandardowej wersji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milejow Opublikowano 27 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2023 (edytowane) Uściślij jaki model masz bo wprowadziłeś mętlik w opisie, Megane to Megane a Fluence to Fluence, nie ma Fluence-Megane. Nazwa Megane dotyczy wersji hatchback i kombi, Fluence to sedan, wszystkie Fluence z silnikeim 1.6 K4M mają skrzynie 5biegowe a silnik zmienną fazę zaworów dolotowych. Od 2002 roku nie ma silnika K4M bez systemu VVTI Edytowane 27 Października 2023 przez milejow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoljasna Opublikowano 9 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2024 Też posiadam takie auto (jako drugie) nadowzie hatchback Megane 3, a silnik od Fluence 1.6 K4M 838 skrzynia JR5 (pięć biegów). Nazwa na stronie z rozkodowaniem VIN: Fluence-Mégane Generation. Jeżeli chodzi o różnice to chyba głównie skrzynia biegów i zegar predkościomierza jest wskazówkowy, a w "normalnej" Megane 3 elektroniczny. Taka rada przy kupowaniu części zawsze podawać nr VIN bo już raz wymieniałem w sklepie taką zwykłą część jak filtr kabinowy. Kupiłem dwa do Megane 3, a jednak nie pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robr Opublikowano 22 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2025 u mnie też tak jest, teraz druga wymiana rozrządu, którą tym razem robię sam, zdejmuję osłonę a tam koło KZFR..... w papierach mam ze to megane 101KM, generation, auto z 2012 roku pod VIN katalog "Ina" pokazuje rozrząd dla wersji 101KM, a sie okazuje ze jednak dla silnika 838 jest lekko inny rozrząd (różni się pół mm rolka napinacza, reszta to samo) deska rozdzielcza jest z fluence (inne są te trójkąciki od niawiewów bocznych), filtr powietrza też zawsze kupowałem Fluence, mam te auto 9 lat i dzis dopiero zoorientowałem sie ze na pokrywie jest K4M 838, niestety w tym momencie nie wiem ile koni ma moje auto.... :D, silnika 838 też widziałem ze są 3 wersje np 106, 111KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi