mapik777 Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Godzinę temu, Andrzej-2010 napisał(a): 1/ czy masz sprawny akumulator? 2/ powinieneś mieć akumulator w technologii AGM lub EFB; - ich trwałość to ok; 3-4 lat, - przy rozruchu powinien mieć > 10 V, - po wyłączeniu zapłonu - powinno być ok; 12,5 V, - 12,8 V - przy wyłączonym silniku - na nowym akumulatorze - zbyt niskie napięcie aku powoduje, że ; - komputer nie działa prawidłowo – plus słabe masy, - clipem zrobić test alternatora, Akumulator był sprawdzany, ma 1 rok, wszystko jest z nim w porządku. Jedynie alternator nie był sprawdzany. Godzinę temu, Andrzej-2010 napisał(a): 3/ warto poczytać; Skontroluj start & stop , Sprawdzałem ten bezpiecznik, ale u mnie jest on w porządku. Godzinę temu, Andrzej-2010 napisał(a): 4/To nie jest beletrystyka; - nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury - czyli jakiej???? Mechanik nie powiedział dokładnie do jakiej - najprawdopodobniej nie mierzył. Stwierdził jedynie, że gdy da się na niego krople wody to po prostu wrze. Jutro się z nim będę widział to może dowiem się coś więcej na ten temat. Godzinę temu, Andrzej-2010 napisał(a): 5/ Byłeś u mechanika; - jakie jest podciśnienie w dolocie? - jaki jest kąt wyprzedzenia zapłonu? - jakie jest ustawienie przepustnicy? Nie dostałem konkretnych danych, jedynie, że wszystko jest w porządku. Jutro się spytam czy dałby mi konkretne wartości. Ps. Autem przejechałem 200km - nic się nie działo - postał z 30-45 minut, ruszyłem dalej i dosłownie po 10-15 minutach zgasł. U mechanika chodził ponad 2h, ale nie zgasł ani razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2024 11 godzin temu, mapik777 napisał(a): -Autem przejechałem 200km - nic się nie działo; - postał z 30-45 minut, ruszyłem dalej i dosłownie po 10-15 minutach zgasł. - U mechanika chodził ponad 2h, ale nie zgasł ani razu. Czy wyskoczył jakiś błąd?/ informacja? Czy mechanik zmierzył ciśnienie podawanego paliwa??? Należałoby jeździć; - z podłączonym interfejsem diagnostycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mapik777 Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2024 36 minut temu, Andrzej-2010 napisał(a): Czy wyskoczył jakiś błąd?/ informacja? Sprawdziłem od razu w pyclipie i pokazał się ponownie błąd DF097. 37 minut temu, Andrzej-2010 napisał(a): Czy mechanik zmierzył ciśnienie podawanego paliwa??? Wątpię, przynajmniej nic mi o tym nie mówił. Dzisiaj mu zasugeruję ten pomiar. 37 minut temu, Andrzej-2010 napisał(a): Należałoby jeździć; - z podłączonym interfejsem diagnostycznym Wystarczyłby mój elm podpięty po androida? Tylko wtedy z jaką aplikacją jeździć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2024 1/Wg; kolegi aniewa ; Zakup urządzenia diagnostycznego renault - interfejs ELM 327 na procesorze PIC18F25K80 a do niego Ddt4all, 2/Najlepszy jest clip; - pokazuje dodatkowe błędy, których uniwersalne testery nie potrafią odczytać, - po wykryciu błędu podaje ; - co i w jakiej kolejności sprawdzić / zmierzyć / wymienić, - w większości pokazuje całkiem inne kody błędu aniżeli inne interfejsy 3/Przeczyścić styki; - czujników położenia wału i wałka, - elektrozaworu kąta wyprzedzenia zapłonu, - sterownika wtrysku 19 godzin temu, mapik777 napisał(a): -sterownik wtrysku szybko nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury, można poparzyć się, dotykając. -Czy ktoś ma pomysł co może być powodem takiej usterki? - I czy wymiana całego sterownika mogłaby pomóc? Wracam do sugestii mechanika; - która skoncentrowała się na sterowniku silnika, A/ Objawy niesprawności sterownika w silniku? 1/ nierówną pracę silnika zarówno w czasie jazdy, jak i na postoju, 2/ pojawienie się kontrolki silnika na tablicy rozdzielczej oraz fakt, że motor pracuje w trybie awaryjnym, 3/ ewidentnie brakuje mu mocy; - przez cały czas lub tylko chwilowo, 4/ poważne trudności z odpalaniem motoru po nocnym postoju lub np. po jego nagrzaniu; - silnik może również gasnąć w czasie jazdy, 5/ nadmierne dymienie z rury wydechowej; - może oznaczać problem z podawaniem mieszanki paliwowej. B/ O usterce może zadecydować ; 6/ zwarcie w wiązce elektrycznej współpracującej z komputerem, 7/ uszkodzenie mechaniczne np. w czasie zdarzenia drogowego, 8/ nadmierna temperatura wytwarzająca się w komorze przegrzanego silnika, 9/ niefachowo wykonana ingerencja w pracę sterownika, 10/ próba zmodyfikowania możliwości motoru, jak i np. zamontowania instalacji gazowej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi