lysy1141 Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 Witam. Mam problem z hamulcem postojowym a mianowicie zaciąga się bez problemu po zgaszeniu samochodu a przy ruszaniu nie odpuszcza sam tylko trzeba zwolnić go ręcznie. Co może być przyczyną? Coś jest wyłączone czy coś uszkodzone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 Spróbuj, czy zwolni na włączonym wstecznym, jeżeli tak to czujnik załączonego biegu szwankuje. Jest w skrzyni pod akumulatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy1141 Opublikowano 3 Lipca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 No właśnie ani do przodu ani do tyłu nie odpuszcza automatycznie tylko muszę ręcznie go zwolnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 3 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2024 To może problem tkwi w czujniku-potencjometrze położenia pedału sprzęgła? By ręczy automatycznie zwolnił sterownik musi widzieć załączony dowolny bieg i ruch pedału sprzęgła. Wszystko podejrzysz clipem lub innym programem np, darmowy pyclip z interfejsem ELM 327. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy1141 Opublikowano 4 Lipca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2024 Py clipa mam. W którym miejscu w PyClip to będzie widoczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2024 Stan czujników przy sprzęgle i na skrzyni biegów znajdziesz w poszczególnych modułach, część będzie w UPC, część w sterowniku silnika, część w UCH. Trzeba szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy1141 Opublikowano 4 Lipca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2024 A czy w PyClip jest opcja przełączenia hamulca w tryb zimowy tak żeby sam się nie zaciągał ? Jeśli tak to gdzie to znajdę ? Dziwi mnie to że jak uszkodzony czujnik to nie wywala żadnego błędu ale dziś poszperam w PyClip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2024 19 minut temu, lysy1141 napisał(a): A czy w PyClip jest opcja przełączenia hamulca w tryb zimowy tak żeby sam się nie zaciągał ? Tego nie wiem, na pewno jest taka opcja w ecutweaker lub ddt4all. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobli73 Opublikowano 4 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2024 Wczoraj moja córka która właśnie robi kurs na PJ miala podobny problem w moim Scenicu III. Wynikał z tego że uczą ją tam ruszać bez gazu i hamulec postojowy nie chciał puścić przy takim ruszaniu. Tak tylko o tym piszę bo może to taki sam "problem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy1141 Opublikowano 4 Lipca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2024 Prawdę mówiąc to samochód kolegi i zapytałem na podstawie tego co mi powiedział. A dziś jak do mnie podjechał to okazało się że ma znaczenie jak odpala auto. Ja zawsze odpalam auto wciskając sprzęgło a on odpalał na luzie i wciskał hamulec i wtedy faktycznie hamulec postojowy sam nie odpuszcza. A jak zrobiłem po swojemu czyli że sprzęgłem to działa poprawnie. Ja jeżdżę też Renówkami ale nawet nie wiedziałem że da się odpalić z hamulcem aż sprawdzę w swoim Kadim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi