SilverGTA Opublikowano 4 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2024 Cześć, dzisiaj chciałbym pochwalić się swoją modyfikacją a raczej rozwiązaniem problemu z oślepianiem. Trochę szukałem rozwiązania i już miałem kupić uszkodzone lusterka od niemieckich samochodów aby sprawdzić czy da się jakoś dopasować wkład albo całe lusterko do opcji z fotochromem. Na szczęście znalazłem na ali ofertę zamiennika, który... okazał się strzałem w 11! Nie ryzykowałem niczym, bo miałem możliwość zwrotu ale zostawiam. Co ciekawe wkłady mają nieco szersze pole widzenia więc martwy punkt jest przesunięty. Mam auto z 2009 roku więc możliwe, że nowsze mają poprawione wkłady (tego nie wiem) aczkolwiek u mnie jest diametralna poprawa. Przede wszystkim nie jest to tylko niebieska folijka a faktyczny fotochrom, bo działa dokładnie tak jak w niemieckich starszych autach (z niebieskim szkłem oczywiście). Wkłady jak się nie mylę są podobne do Scenica i Laguny a ponieważ jest to element i naszego bezpieczeństwa warto się tym podzielić. Aż dziw, że w standardzie tego nie chcą dawać Co do cofania po ciemku test przede mną, ale dlatego wymieniam też żarówki na mocniejsze LED'y i planuję jednak dorzucić kamerę (mimo wersji Liftback). Na lusterku jest naklejona folia więc ona była brudna w chwili robienia zdjęcia, która i tak leci do wymiany. Czekam na paczkę a zamówiłem hydrożelową, która lepiej się układa na załamanej płaszczyźnie + ma właściwości oleofobowe, hydrofobowe i lepiej zabezpiecza przed uderzeniami (jedna z warstw zrobiona jest z kauczuku). Link: https://www.aliexpress.com/item/1005004329176284.html REGULAMIN Forum się kłania pkt 6 - Prezes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eb832 Opublikowano 5 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2024 Ja zawsze myślałem, że one są w prądzie i podpięte pod czujnik światła z lusterka wstecznego, wewnętrznego X To co, teraz Audi, BMW na lasterach, matrixach i innych przepalających mózg światłach mnie by nie raziły? X Co to jest za mleczna, plastikowa owiewka nad lusterkiem? O.o REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.7 - aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilverGTA Opublikowano 6 Lipca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2024 Są i takie i takie - czyli sterowane elektrycznie i ze stałym filtrem jak te z oferty. Jak się nie mylę to stare Mercedesy i BMW w krajach bliskiego wschodu miały właśnie ze stałym filtrem. Zachęciły mnie opinie o niebieskich z forum VW - jak poszperać sieć to jednak trochę więcej komentarzy o tym jest i większość sobie chwaliło Przy zwykłych lampach widzisz kontury wewnętrzne klosza, w LED'ach pojedyncze punkty źródła światła (z aut, które mijałem) nie jest to "zlany pasek" więc efekt odbicia jest mniejszy. Za tydzień jadę nad morze to będzie lepsza okazja do przetestowania w nocy. Na pewno co warte docenienia to ten szerszy kąt. Owiewki są z aliekspress - choć nie wyglądają jakoś uroczo (dlatego, że były bezbarwne, wykonane z kauczuku - może czarne lepiej by wyglądały) to przykleiłem, bo lusterka są moim zdaniem nieco źle zaprojektowane - za płytko są osadzone wkłady przez co nawet jak się złożą to i tak są mokre a podczas jazdy w deszczu tym bardziej. Trochę ten patent pomaga i co zaskakujące mimo dwóch zim i prędkości 180 km/h się trzyma bardzo dobrze. W Golfie VI jednak wkłady były głębiej głębiej i tego problemu nie miałem (choć nie były składane) więc to tani patent na poprawę. Jak na razie nie znalazłem trochę dłuższych (zwykle są 18cm), bo jak widać spokojnie by weszły i od zewnątrz troszkę bardziej by odsłonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1111 Opublikowano 18 Lutego 2025 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2025 Mam takie pytanko. Czy to są wkłady fotochromatyczne ( samościemniające) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi