Skocz do zawartości

p2453 błąd - skontroluj układ wydechowy 1.3 TCE

PT2019

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.01.2026 o 10:50, Toma1207 napisał(a):

U mnie też pojawiło się podczas dużych mrozów. Wymieniłeś czujnik czy czekasz na cieplejsze dni?

Niestety dzień później po skasowaniu błąd wrócił. Postanowiłem wymienić czujnik na NRF 708070, czyli ten sam co kolega wyżej. Zapłaciłem 160 zł w hurtowni. Na Allegro można znaleźć w okolicach 80 zł, ale nie byłem pewny co do oryginalności produktu, dlatego wolałem nie ryzykować i kupiłem czujnik z pewnego miejsca, bo przebitka ceny jednak spora.  Po wymianie skasowałem błąd u mechanika i liczę na to, że już to nie wróci. 

W dniu 22.01.2026 o 23:29, Mattman napisał(a):

Niestety dzień później po skasowaniu błąd wrócił. Postanowiłem wymienić czujnik na NRF 708070, czyli ten sam co kolega wyżej. Zapłaciłem 160 zł w hurtowni. Na Allegro można znaleźć w okolicach 80 zł, ale nie byłem pewny co do oryginalności produktu, dlatego wolałem nie ryzykować i kupiłem czujnik z pewnego miejsca, bo przebitka ceny jednak spora.  Po wymianie skasowałem błąd u mechanika i liczę na to, że już to nie wróci. 

Jak tam błąd wrócił czy spokój?

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

No to u mnie powtórka: pierwsza awaria czujnika maj 2022 czyli po niecałych 4 latach i kolejna teraz znów po 4 latach. Przesuwa się zero czujnika na -1,03 kPa. Sprawdzę jeszcze drożność rurek ale pewno skończy się na wymianie czujnika. Co ciekawe komputer wskazuje jakoby w ciągu całego przebiegu samochodu nie było ani jednego wypalania bo mój nalot to właśnie 144 kkm. Na zdjęciu stary czujnik 

Screenshot_20260420-173158.png

IMG_20260420_173325120.jpg

Edytowane przez Pepone

Robię eksperyment 😉 i za 66,90 kupiłem najtańszy czujnik SKV. Akurat zdecydowalem się na ten bo plastikowa obudowa jest najbardziej zbliżona kształtem do czujników Sensata (taki miałem jako oryginał). Nie licze na to że wytrzyma 4 lata ale zobaczymy... Zakup przez Allegro więc zakładam że nie będzie problemów z reklamacja. Gwarancja na czujnik niby piszą że 3 lata a w innym miejscu że 2. Jak wytrzyma 2 lata to i tak będzie sukces. Wrócę z informacją po montażu 

Edytowane przez Pepone

Czujnik doszedł, optycznie wygląda jak oryginał - to właśnie skłoniło mnie do jego zakupu. Po zamontowaniu, na wyłączonym silniku wskazuje 0,41 kPa.  Blad skasowany, auto jeździ.

IMG_20260425_135345514.jpg

IMG_20260425_135354088.jpg

No i teraz ciekawostka... Rozwaliłem stary czujnik i okazało się że wewnątrz są krople wody/kondensatu!. To co widać to komora ciśnienie do impulsu "minusowego" tj jak dmuchniesz w ten króciec to wskazania idą na minus. Położyłem otwarty czujnik w ciepłe miejsce na jakiś czas i krople wody wyschnely. Ale coś mnie tknęło i zacząłem mocno trzepać czujnikiem i okazało się że.znacznie więcej wody wyleciało z rurki "plusowej" !. Wytrzepalem ile się dało i podłączyłem czujnik do auta ale nadal wskazuje minusowe wartości. Tak więc moja teoria jest taka, że czujnik mierzy tak długo aż tak zawali się kondensatem że zaczyna on wpływać na pomiar albo uszkadza elektronikę (?). Póki co dalej susze czujnik i znów go podłącze. W tym okienku to ciemne co widać w bialej otoczce to czujnik, pewno jakiś półprzewodnikowy tensometr, na który działa ciśnienie z obydwu stron. Tak wiec może porządne wysuszenie czujnika (no kilka godzin w piekarniku 70 stopni) doprowadzi do jego osuszenia? W aucie ten kondensat nie ma szansy odpłynąć bo jak się nagrzeje to konwekcja pcha do góry a tam jest zamknięta komora...

IMG_20260425_164718714.jpg

IMG_20260425_184149944.jpg

• Zwycięzca 1