mysky Opublikowano 21 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2024 Cześć, Aktualnie meganka wypisuje komunikat "Skontroluj układ wydechowy". Próbowałem odczytać kody błędów i jedyne co dostałem to P0380, który raczej wskazuje na świece. Czy to prawidłowe powiązanie czy może powinienem czytać innym sprzętem w poszukiwaniu innych błędów? Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 21 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2024 W silniku 1,5 dci spalona świeca nie wyzwala błędu na tablicy wskaźników. Tylko odczyt interfejsem diagnostycznym pokaże problem ze świecą. Szukaj błędów czymś innym. Prawdopodobnie coś z DPF, EGR, czujnikami temperatury spalin, ciśnienia spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mysky Opublikowano 26 Września 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2024 Dziękuję za sugestię. Zakupiłem inny sprzęt i wyszło, że ze świecami problem był, ale 1000km temu, co by się zgadzało. Natomiast rzeczywistym problemem był czujnik przepływu powietrza MAF/VAF, błąd DTC P0101. To mi się zgadzało bo ostatnio dałem na serwis klimatyzację i goście spartolili ponowne złożenie rurek od turbosprężarki, które najwyraźniej ruszali próbując się dostać do zaworu rozprężnego. Poskładałem to dokładniej i problem zniknął. Dziękuję raz jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franek2323 Opublikowano 12 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2024 Witam. Od pewnego czasu mam problem z moją Megane 3 1.5 dCi 2012 r. Mianowicie co jakiś czas wyrzuca.mi komunikat Skontroluj układ wydechowy. Po usunięciu błędu jest spokój na chwilę - czasami na miesiąc czasami na dwa. Wczoraj znów się pokazał. Ponadto od pewnego czasu samochód po nocnym postoju, przy odpaleniu przez chwilę faluje na obrotach, ale jest to dosłownie minuta i potem chodzi normalnie, odpala też elegancko na zimnym i na ciepłym . Żadnych objawów oznak innych. Clip wyświetla kilka błędów, czy ktoś poradzi co szukać co wymieniać co naprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 13 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2024 Zapoznaj się z treścią komunikatów: dotyczy obwodu elektrycznego 3 wtryskiwacza i "układu monitorowania pompy paliwa" cokolwiek to znaczy w tym silniku - czujnik ciśnienia czy regulator ciśnienia? Może przewody idą razem i jakoś ucierpiały - przetarcie, przełamanie ? W każdym razie nie wymieniaj wtrysków i nie regeneruj turbo 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 13 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2024 To nie jest diagnostyka CLIP. Błąd wtryskiwacza skończy się jego wymianą, typowe dla tego przebiegu. Kiedyś umrze całkowicie, najgorzej jak będzie to w trasie. Nie musisz wymieniać wszystkich wtryskiwaczy tylko ten na 3 cylindrze, czyli drugi od rozrządu, czasem warto zerknąć w kostkę a najlepiej ją wymienić do tego wtryskiwacza. Pozostałe błędy wydaje mi się, że to błąd w opisie i dotyczy to grzałek w układzie chłodzenia ( w sumie świece żarowe). Nie mają wpływu na prace silnika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 13 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2024 10 godzin temu, Pepone napisał(a): "układu monitorowania pompy paliwa" cokolwiek to znaczy w tym silniku - czujnik ciśnienia czy regulator ciśnienia? Może przewody idą razem i jakoś ucierpiały - przetarcie, przełamanie Wybacz ale odnoszę wrażenie, że wypowiadasz się na temat tego silnika, o którym nie masz zbytniego pojęcia. Błędy odczytane i podane w tym poście nie mają związku z pompa ciśnienia i układem sterującym ta pompą. Błędy odczytane jakimś uniwersalnym skanerem pewnie dotyczą benzyny. @carsik napisał wyczerpującą odpowiedź w tym temacie. 9 godzin temu, carsik napisał(a): dotyczy to grzałek w układzie chłodzenia ( w sumie świece żarowe) Świece żarowe do grzałek nurkowych o numerze: ISKRA 11 721 113 13,5 V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi