Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Terkotanie z układu napędowego - sprzęgło, wysprzęglik, koło dwumasowe, skrzynia?

szafir51

Rekomendowane odpowiedzi

Coś mi ostatnio w Megance zaczęło głośno terkotać z napędu. Najbardziej słychać po ruszeniu, na 1 i 2 biegu. Przy wyższych prędkościach hałas ginie w hałasie pracy silnika, toczenia się kół, wiatru.
Przy jednostajnej jeździe na biegach 1 i 2 z prędkością 10-30 km terkotanie bardzo głośne, po wciśnięciu pedału sprzęgła natychmiast znika.
Na luzie też bardzo delikatnie słychać to samo terkotanie, znów po wciśnięciu sprzęgła cisza.
Na wciśniętym sprzęgle cały czas cisza, zwiększając obroty silnika nie słychać nic niepokojącego.
Kiedy auto się toczy na załączonym biegu i sprzęgło jest wciśnięte - też cisza.

Terkotanie słychać tylko przy obciążeniu, po ujęciu gazu nie słychać.
Auto jeździ normalnie, biegi wchodzą bez problemu, sprzęgło nic się nie ślizga, oprócz hałasu nic niezwykłego z autem się nie dzieje.

Co może być przyczyną?

sprzęgło
wysprzęglik
skrzynia
coś jeszcze mogę sprawdzić?

Odgłos to kompletna tragedia. To jest z dołu z okolicy skrzyni/sprzęgła? Jeżeli tak to może dwumas (?). Strach tym jeździć. 

Gwarancji nie masz przy tak niskim przebiegu?

Edytowane przez Pepone

No wiesz... Ja tam nie uważam się za czepialskiego ale te odgłosy brzmią słabo. 

W Dacii jak zrobisz przegląd w ASO to przedłużają gwarancję o rok. W Renault też chyba to wchodzi. Jak sprzęgło to raczej gwarancja nie obejmuje ale silnik na pewno tak. 

No odgłosy brzmią mega źle. Gwarancję można przedłużyć, ale warunkiem jest zrobienie przeglądu w ASO. Wątpię, żeby chcieli przedłużyć gwarę z takimi hałasami. 

Z silnikiem raczej nic się nie dzieje, bo po wciśnięciu sprzęgła wszelkie hałasy ustają, niezależnie od obrotów.

Ok tego nie zauważyłem tzn że po wciśnięciu sprzęgła ustaje bo drugi filmik robiony był na postoju i hałas byl. To zmniejsza rozmiary"tragedii". Czyli jest to coś ze sprzęgłem lub częścią wejściową skrzyni biegów no bo na neutralu też słuchać. Bardzo dziwne że przy jeździe, po odpuszczeniu gazu (hamowanie silnikiem) ustaje -az mi się wierzyć nie chce

Jak dla mnie coś z dwumasą nic innego mi do głowy nie przychodzi. Bo jak stoisz to dyfer, przeguby itp nie pracują. 

Tak czy inaczej ja bym jechał do ASO bo przy takim przebiegu 3 m-ce po gwarancji nie ma prawa się dziać. A ta gwarancja to 2 czy 4 lata była?

Edytowane przez Pepone

6 godzin temu, Pepone napisał(a):

A ta gwarancja to 2 czy 4 lata była?

5 lat, bo auto z 2019 roku. 

2 godziny temu, Andrzej-2010 napisał(a):

- po mieście i na krótkich dystansach???

Jazda różnie, głównie w miejskich korkach ale też trasy. W tym roku chyba wyszło ~50/50.

Ogólnie to sprzęgło dość ciężko działa, ale to zawsze tak było i chyba taka uroda megi, bo w Megane 2 z 1.9dCi też podobnie ciężko chodziło. Jak przesiadam się ze Swifta żony to przez chwilę muszę się przestawić. Pojutrze wizyta w ASO to się okaże co ją boli, ale liczyłem, że może ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 21 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!