lk73 Opublikowano 21 Lutego 2025 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2025 Musze wymienić aku w samochodzie żony i chciałem kupić jakiś AGM. Fabrycznie jest EFD 70AH 720A i dostałem informację ze sklepu z akumulatorami, że muszę wstawić EFD. Przy wstawieniu AGM muszą być zmienione ustawienia ładowania alternatora. Czy to prawda? I jak ktoś wymieniał już aku to proszę niech napisze jakiej firmy zamontował i parametry. Jest teraz tego dosyć sporo do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
babus Opublikowano 21 Lutego 2025 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2025 No chyba EFB, a jaki problem żeby kupić dedykowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 23 Lutego 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2025 Szkoda kasy na AGM. Kup EFB i w zupełności wystarczy. Jeżeli masz zawsze wyłączony start/stop to wystarczy Ci zwyczajny kwasiak. AGM są podobno wrażliwe na wysoką temperaturę w komorze silnika dlatego często są montowane poza komora (bagażnik, pod siedzenie itp). Tak słyszałem natomiast na ten moment nie umiem znaleźć potwierdzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lk73 Opublikowano 23 Lutego 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2025 W dniu 21.02.2025 o 15:49, babus napisał(a): No chyba EFB, a jaki problem żeby kupić dedykowany? Przepraszam, chodzi oczywiście o akumulator EFB i nie mam już problemu, ponieważ kupiłem nowy aku EFB firmy GROM 70Ah 740A. W sklepach z aku wyjaśnili mi, że lepiej zostać przy tym co było wstawione na pierwszy montaż. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MooiMegane Opublikowano wczoraj o 18:11 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 18:11 W dniu 23.02.2025 o 18:44, lk73 napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Elo. A robiłeś adaptację przez OBD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano wczoraj o 20:37 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 20:37 Nie ma takiej potrzeby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano wczoraj o 21:15 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 21:15 Również stoję przed wymianą akumulatora w mojej Megi. Kandydatem jest Varta N70 EFB bądź Yuasa YBX 7096. W jednym punkcie namawiano mnie na AGM od Pulsara (nie wiem co to za marka), ale sprzedający przekonał mnie do tego aby go jednak nie kupić wykazując się kompletnie brakiem wiedzy o aucie. To uznałem, że na akumulatorach pewnie się podobnie zna. Wracając do meritum: technologia AGM wg. mnie jest wrażliwa na zmiany temperatury, trzeba pamiętać, że kwas jest "uwięziony" w matach szklanych , wg. mnie jest go mniej niż w choćby EFB co może doprowadzić do tego, że wyschnie taki akumulator szybciej niż standardowe kwasiaki. Owszem, miejsce w komorze silnika na akumulator jest dobrze przygotowane na wentylację akumulatora, co jest chyba mało spotykane. Obecnie nawierciłem wieczko, dolałem wody i jeździmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MooiMegane Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Koledzy. Mam rozkmine. Kupiłem samochód. Ma dopiero 42k i jest 6 letnia. No i ma błąd p0560. Czyli coś z ładowaniem. No i teraz pytanie. Podczas sprzątania samochodu i nie używając radia akumulator padł. Po podpięciu pod drugie auta odpalił. Po czym przez otwartej tylko i wyłącznie tylnej klapie znów się rozładował. Czy to możliwe że jest już do wymiany?? Czy system SS tak go zniszczył? Przez ostatnie 3 lata zostało najechanie zaledwie 8k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobli73 Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Raczej niejeżdżenie go zniszczyło. Bo 8k w 3 lata to prawie nie używanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi