buggy11 Opublikowano 3 Marca 2025 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2025 (edytowane) Jestem świeżym użytkownikiem RM i pytanie praktyczne do użytkowników w sprawie zakupu nowych felg i opon . Kupiłem przed paroma dniami hatchbacka na felgach 15" stalowych z oponkami zimowymi , ale raczej do wymiany na nowe po tym sezonie. I jest teraz konieczność zakupu nowych oponek i letnich i jesienią zimówek i jest możliwość wyboru - zmiany rozmiarów. Przeczytałem cały materiał z forum i widzę że prawie wszyscy zakładają większe felgi niż 15". I teraz pytanie do Kolegów którzy eksploatują RM , bo nie mam doświadczenia , dotychczas jeździłem fokusem na 15" i było prowadzenie OK w fokusie jak na moje odczucie , ale podobno w RM ma to wpływ , bo ma miękkie zawieszenie i odbija się to na prowadzeniu samochodu przy większych prędkościach i zakrętach. I teraz jak kupię felgi 16" alu. lub stalowe jakie zalety i wady na lato i co z czujnikami ciśnienia ? Felgi 15" zostawił bym na zimę . Mam nadzieję nie przekroczyłem jakiegoś punktu regulaminu i nie dostanę znowu ostrzeżenia , bo strasznie srogo tu jest , nawet piszę ciągłym tekstem . 😏 Edytowane 3 Marca 2025 przez buggy11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 3 Marca 2025 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2025 Czujniki warto mieć w oponach - kupisz na allegro lub na alie.... taniej. Zmiana kompletu kół: reset ciśnienia na Rlinku i po kłopocie - nie dać się naciągnąć na programowanie czujników. 17 calowe, wg. mnie są mało komfortowe - bo mam. Zawieszenie MIV względem MI czy MII to twardy wóz drabiniasty. Optymalny balon opony to 55 czyli 16", bo 50 to już 17". Bieżnik opony na zimę polecam Dunlop Wintersport 5 (oprócz fantastycznych właściwości to mają bieżnik wyższy niż konkurencja - 16" to 10 mm, 17" to 9 mm), na lato Bluresponse (są lepsze na wodzie niż na suchym). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbak Opublikowano 5 Marca 2025 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2025 @buggy11 Podaj numer VIN to zobaczę jakie rozmiary masz w homologacji auta. @szwagier24a A ja mam na lato 18stki i zimowe 17 już mi się wydają balonami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 5 Marca 2025 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2025 @Qbak: to jest wolny kraj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buggy11 Opublikowano 6 Marca 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2025 W dniu 5.03.2025 o 10:28, Qbak napisał(a): Podaj numer VIN to zobaczę jakie rozmiary masz w homologacji auta. Podaje VIN VF1RFB00562627385 , będę wdzięczny za informacje 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbak Opublikowano 7 Marca 2025 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2025 Faktycznie homologowane masz: 195/65 R15 (91)H, 6.00 J 15 - 35 Ja mam za to: 205/50 R17 (93)V, 7.00 J 17 - 43 205/55 R16 (94)H, 6.50 J 16 - 41 225/40 R18 (92)W, 7.50 J 18 - 46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buggy11 Opublikowano 8 Marca 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2025 Czyli nie są zalecane większe felgi przez producenta . 🙂 Chociaż drugiej połowy homologacji producenta , to znaczy symboli cech oznaczenia producenta 6.00 J 15-35 , nie rozumiem co one oznaczają i nie znalazłem w necie. Wobec powyższego dyskusyjny jest sens zakupować felgi 16" z oponami i chyba zostanę przy 15" , tym bardziej , że raczej rzadko jeżdżę po autostradach z dużymi prędkościami , a subiektywnej oceny miękkości zawieszenia RM nabiorę jak więcej będę użytkował auto i na dzisiaj dalej nie wiem , chyba że koledzy bardziej obyci z "magankami " mnie przekonają , że jednak warto . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
babus Opublikowano 8 Marca 2025 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2025 Sory, ale 15 to jakieś przykurcze do tego auta. Ja mam 17 na zimówki, a 18 n lato. i to jest ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbak Opublikowano 9 Marca 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2025 Oznaczenia kopiowałem z homologacji. A znaczą one: 195/65 R15 (91)H, 6.00 - szerokość felgi dla J 15 15 cali - 35 ET felgi 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi