Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Wypadanie zapłonu Megane GT220 + szarpanie przy przyspieszaniu

witkacy7

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, witkacy7 napisał(a):

Nie pokazuje żadnych błędów, niezależnie od stylu jazdy. Jedyne co jest niepokojące to  licznik wypadania zapłonu i licznik spalania stukowego (na postoju ok. 30, w trakcie jazdy 50-60).

Do momentu wymiany sondy - nie jeżdzić

• Like 1

Powyższe zalecenie jest absurdalne jeśli sugerujemy się tylko tymi parametrami. Sam mam kilkadziesiąt tysięcy zarejestrowanych spalań stukowych na każdym cylindrze (pewnie licznik nie kasowany od nowości) i 163 desynchronizacje wału korbowego, a auto jeździ bez problemu.

Jedynie praca na jałowych nie jest gładka, ale to moje jedyne zmartwienie.

Zobacz jak zachowuje się zmienna faza wałka ssącego, parametry:

• PR770  ZMIANA FAZ WAŁKA ROZRZĄDU ZAW. DOLOTOWYCH (zmierzony kąt zmiennej fazy)
  • PR745  POŁ ODNIESIENIA PRZES WAŁ ROZ ZAW DOLOT (zalecany kąt zmiennej fazy)

Sprawdzić, czy te wartości mocno się różnią. Możesz spróbować przejechać się na odpiętym zaworze zmiennych faz. Spokojnie możesz korzystać z PyClip'a. Jest tak samo dokładny jak CLIP.

• +1 1

O czym będzie świadczyć jeśli parametry będą się różnić?

Oczywiście sprawdzę je, choć jak pisałem w pierwszym poście nowe jest kzfr, nowy jest zawór zmiennych faz wraz z wiązką i wtyczką.

W dniu 30.06.2025 o 13:53, witkacy7 napisał(a):

W różnych miejscach znalazłem informację, że;

- ciśnienie w kolektorze nie powinno przekraczać 30-32kPa

- u mnie waha się od 340-360kPa

- może wskazywać na nieprawidłowo ustawiony rozrząd?

Po analizie - dochodzę do wniosku, że prawdopodobnie coś jest na rzeczy z tym ustawieniem rozrządu,

Poczytaj  tu;   Wypadanie zapłonów na wszystkich cylindrach - Megane 3 RS 265 Cup

1/  " Przy pierwszej próbie był przestawiony o co najmniej 1 ząb. (Po 3 próbie został prawdopodobnie właściwie ustawiony) "

-   podciśnienie w kolektorze 320 do 350   -  wypadanie   zapłonów  - główna bolączka

-   wypadanie zapłonów występuje częściej przy jeździe w mieście ( 10 km i po około 30 wypadniec na każdym cylindrze)

-  przy jeździe obwodnica Wrocławia na dystansie 30 km występuje około 18 wypadniec na każdym cylindrze.

2/ " Chyba się zdecyduje na zmianę serwisu lub zmotywowanie obecnego do kolejnej weryfikacji rozrządu"

a/  " Zmieniło się ciśnienie w kolektorze ssącym z   320 /340   na   280/290

b/  " Zapłony wypadają przeważnie podczas jazdy i oczywiście na biegu jałowym"

c/  " Wypadanie bardziej widać na liczniku niż czuć"

d/ "  W mieście pomiędzy 15 a 30 wypadniec raz więcej na jednym raz na innym cylindrze"

3/ Była moja sugestia;

a/  niewłaściwe ciśnienie paliwa ;  pompa paliwa do wymiany;

- może być przyczyną wypadań zapłonu, 

b/ zbyt niskie ciśnienie oleju, może być przyczyną, 

c/ pomiar parametrów sond,

d/ kontrola/wymiana   -  czujnika spalania stukowego

Brak  kontaktu  -  brak  rozwiązania