Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Błąd świec oraz alternatora

Michuak

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam mały (mam nadzieję) problem ostatnio umarł mi alternator był wymieniany ale błąd dalej mi się pokazywał mechanik mówił że to przez spadki obrotów podczas jazdy. Faktycznie gdy jeżdżę i zaczynają mi spadać obroty to błąd wyskakuje i znika po chwili i stąd moje pytanie co może być usterką tych spadków obrotów. Gdy podłączyłem kostkę OBD to jedyny błąd jaki mi pokazuje to P0380. Świece wymieniałem nie dawno i wszystko przy nich było okej. Teraz myślałem nad czyścieniem systemu EGR tylko nie wiem czy idę w dobrym kierunku, aby zniwelować przyczynę czyli te spadki obrotów. (Obroty spadają na 1,2 biegu. Czasem przy redukcji np.5 gaśnie)

W dniu 23.07.2025 o 14:12, jabrze napisał(a):

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - aniewa

e.

Kurcze, nie wiem ale sprawdziłem na wtyczkę ODB i tak mi wyszło też dziwnie akumulator chodzi

Edytowane przez Michuak

Nie pamiętam minimalnego ciśnienia dla Twojego silnika, ale spada poniżej 200 Barów i następuje odcięcie wtrysku. W następstwie jest brak ładowania. Z tego wynika że EGR może pracować prawidłowo i nie wymaga czyszczenia.

Powinieneś powtórzyć pomiar dla gorącego silnika ( podniesiona temperatura ON - mała gęstość) i poobserwować cyfrowo wolne obroty w stosunku do ciśnienia paliwa.

W dniu 22.07.2025 o 17:49, Michuak napisał(a):

Gdy podłączyłem kostkę OBD to jedyny błąd jaki mi pokazuje to P0380.

- Świece wymieniałem nie dawno i wszystko przy nich było okej.

- Teraz myślałem nad czyścieniem systemu EGR tylko nie wiem czy idę w dobrym kierunku,                                                   aby zniwelować  przyczynę czyli te spadki obrotów.

- (Obroty spadają na 1,2 biegu. Czasem przy redukcji np.5 gaśnie)

Auto dopiero kupione!

Przebieg 350 kkm,

-wykasować błędy,

Zalecam;

1/ wymianę rozrządu - zawsze po zakupie auta-warto to zrobić,

2/ pomiar kompresji,

3/ pomiar podciśnienia,

4/ jak wygląda sytuacja ze stanem? ;

- pompy wtryskowej, wtryskiwaczy