Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Radio sie nie włącza

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie .

Mam  problem Mianowice z radiem  arkamys.  Zrobiłem zwarcie bo nie wiedziałem ze głębiej w kablach były nacięte przewody. 
Niestety radio nie reaguje na włącznik. Sprawdziłem bezpieczniki i kostkę iso jest prąd.

Znalazłem gdzieś  rzucona informację że można to sprawdzić w ddt4all  dlatego zakupiłem przejściówkę na multimedia. 
Podpowie ktoś  gdzie to w ogóle sprawdzić czy wykrywa radio  czy po porostu klękło. 
Drugie pytanie jeśli zdecyduje się na wymianę na nie serie czy trzeba jakoś przeprogramowywać itd. Mam również przejściówkę iso parriot.

19 godzin temu, kaza2 napisał(a):

Znalazłem gdzieś  rzucona informację że można to sprawdzić w ddt4all  dlatego zakupiłem przejściówkę na multimedia

Dopóki radia nie uruchomisz to ddt4all nie połączy się z nim. Radio ma też swój bezpiecznik umieszczony z tyłu obudowy.

Nie mam schematów do PH2, ale w PH1 masz kilka sygnałów potrzebnych do uruchomienia radia i nie wiem co masz na myśli pisząc, że prąd dochodzi. Czarny najgrubszy to masa. Potem masz czerwony i żółty też całkiem grube. Na jednym z nich jest +12V cały czas, na drugim jest +12V tylko po aktywacji stacyjki. Gdy te oba plusy są podane na radio, aktywuje się w nim część elektroniki, ale nie całe radio. W tym momencie działa cześć odpowiedzialna za przyciski, po naciśnięciu przycisku power radio wystawia na jednym z pinów sygnał 12V (na schematach chyba to jest sygnał 34HY) który leci do jakiegoś tam innego modułu. Ten inny moduł odpowiada kolejnym sygnałem 12V (zdaje się sygnał 34HU) który trafia do m.in. do radia, i dopiero ten sygnał w pełni uruchamia radio. Jak to jest w PH2 nie wiem, ale pewnie jest coś inaczej po są zupełnie inne kostki.

P.S.: opisałem jak to działa w Megane 3, bo taki jest tag tego wątku i pytasz o radio Arkamys. Ale teraz patrzę że autor tematu ma w profilu Megane 2 i nie do końca teraz jestem pewien czy się wypowiedziałem w temacie.

Edytowane przez TimmBerk