Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

nakrętka pompy paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie 

Od jakiegoś czasu od zakupu w kabinie było czuć paliwo(silnik 1.5dci 110KM).

Odkryłem że nakrętka pompy paliwa w zbiorniku ( pod tylnia kanapa) jest źle dokręcona bo nierówno leży. Odkreciłem i probowałem dokręcić już równo ale za Chiny nakrętka obsuwała się z gwintu pomimo starannego i powolnej próby dokręcenia. Doszedłem do wniosku że może nakrętka jest trochę przekrzywioną skoro nie daje się prosto nakrecić. Kupiłem nową -zamiennik i to samo 🤔. Wyjąłem nawet pompę aby sprawdzić czy coś tam nie chaczy i wkręciłem sama nakrętkę i nadal nie mogę jej wykręcić. Moje pytanie czy wychodziły różne rodzaje tych nakrętek że może sprzedano mi niewłaściwą? Czy samo załapanie gwintu jest tak problematyczne?

Czy Będzina i diesel mają takie same nakrętki? Może ktoś posiada nr oryginalnej nakrętki 

Stara nakrętka wygląda na orginalna ma nr 820018136

Zamiennik 09701687000.

Macie jakieś pomysły

17561478770353606774829112241176.thumb.jpg.c81b03f9acb160567eb250ca746bbbb3.jpg17561479262858673600793181642942.thumb.jpg.18d71f71d2ab5a87563968fd560ae438.jpg

Miałem podobny problem w MII. Zepsuł mi to mechanik, który sprawdzał czy nie ma opiłków w zbiorniku. Źle zakręcił i  walczyłem z tym kilka razy. Z tego co pamiętam to nakrętka pasuje tylko w jednym położeniu. Jest tam znacznik /strzałka/. Na zbiorniku chyba też był i jakoś to trzeba było spasować. To było dawno, więc już zapomniałem. Miałem też problem żeby dobrze ułożyć uszczelkę, była ścięta z jednej strony i wciąż się podwijała. No cóż życzę cierpliwości i może się uda. Jeszcze odpowiedni klucz. Taki pazurkowy lub wykonany samodzielnie z rury kanalizacyjnej. Ja użyłem tego drugiego. Nakrętka musi być wkręcana bardzo równo bo inaczej zeskakuje gwint.

Edytowane przez babus