Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Komputer wzbogaca mieszankę paliwową o 60-90% cały czas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. 2003 Meganka 2 ph1 silnik k4m 760 113/83, benzyna/gaz. 

Chciałbym się zwrócić z pytaniem. Mam bardzo wysoki wskaźnik korekcji mieszanki paliwowej i na benzynie i na gazie (dodaje od 60 do czasami 90 procent cały czas). Nie sprawdzałem tak dokładnie spalania, ale też nie czuję żeby paliło jakoś zbyt dużo. 

Sprawdzałem w Pyren co pokazują różne czujniki, przede wszystkim pierwsza sonda - niby jest ok, znaczenia cały czas skakały między 80 a 720. Myślałem żeby i tak wymienić tą sondę, ale chciałem najpierw podpytać, może ktoś coś podpowie lepiej - w którą stronę szukać i co sprawdzić/wymienić, będę wdzięczny. Autko ma moc, obroty raz są stabilne, innym razem mogą być nieco zaniżone, ale silnik chodzi równo. Problem podobno jest już od dawna, ale ni zajmowałem się tym bo miałem inne usterki bardziej istotne, teraz chyba zostało tylko to. W załączeniu dodaję zdjęcia z Pyrenu z parametrami. Pozdrawiam i dziękuję.

IMG_0957.jpeg

IMG_0956.jpeg

IMG_0955.jpeg

IMG_0954.jpeg

Zanim zaczniesz coś bardzo wymieniać, sprawdziłbym co pokazuje jakaś zewnętrzna sonda wetknięta w rurę (coś powiedzmy jak Innovate). Będziesz widział czy problem istnieje. Przede wszystkim na benzynie. Wyłączyć LPG i sprawdzać po jakimś czasie, jak parametry dla benzyny się ustabilizują.

Ok, zakręcam butlę i jeżdżę.
Jeszcze dziś była taka sytuacja, rano pojechałem normalnie, auto normalnie odpaliło i zero problemów, a potem po tym jak ze dwie godziny stało - nie chciało odpalić. Widać na strzałce ze było wciąż ciepłe. Rozrusznik kręcił, ale nie łapało. Dopiero po 5-6 razie złapało i odpaliło, i dalej jeździ bez problemów. Odpaliło po tym kilka razy również dobrze. Nie wiem, może to doda coś do tematu? @carsik dziękuję. 

Jeszcze dodam - zaczytałem błędy i to co było. 1) błąd 2) na zgaszonym silniku 3) na odpalonym silniku 

IMG_0958.jpeg

IMG_0959.jpeg

IMG_0960.jpeg