Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Dławienie na zimnym silniku - Megan 2 1.6 16v

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie podejrzany jest czujnik temperatury cieczy chłodzącej.

Pomiar rezystancji grzałki da jakiś pogląd na temat sprawności sondy. 

Im szczelniejszy kolektor tym podcisnienie wyższe. Nieszczelność może objawiać się domykaniem przepustnicy czyli niższy procent otwarcia, ale za niższy procent może być winny rozrząd, fazy. 

Pytanie jaka jest sprawność cewek zapłonowych, które w tych silnikach niestety mają konstrukcje wadliwą.  Funkcjonuje przekonanie że cewki beru są dobrymi zamiennikami, choć ja nie podzielam tego zdania. 

Screenshot_20200910-195416.jpg

1 godzinę temu, szwagier24a napisał(a):

Zużyta z tego co pamiętam będzie miała niższą rezystancje.

Śama grzalkę można porównać do świecy żarowej. Przewęża się spirala grzewcza, rośnie opór, a ona sama wydziela mniej ciepła. To jest odpowiedź na wzrastającą bezwladność ( 

Tak naprawdę jest to rodzaj termoogniwa.

Z obserwacji rombów flotowych wynikało, że sondy leciały między 250, a 300 kkm. Tu na forum jest narracja 150 ( chyba w odniesieniu do importu). 

Jako ciekawostkę podam, że sprzedałem lagunę 2,0 /136 przy przebiegu 235 kkm i nic z sondami się nie działo.

Praktycznie pomiar multimetrem nie  daje wiarygodnosci, bo są to ułamki ohma.

Ja czegoś może nie zrozumiałem, wy chcecie mierzyć element półprzewodnikowy multimetrem, sprawdzać rezystancję? Ok, możecie sprawdzić grzałkę ewentualnie ale to nie wpływa na pracę. Po drugie problem jest na zimno a sterownik nie bierze wskazań sondy pod uwagę do momentu rozgrzania sondy. To z reguły pierwsze dwie minuty pracy. 

• +1 1

Carsik

Czyli to nie sonda jest problemem? Czujnik sprawny sekundę po włączeniu silnika nagrałem a po 10 sekundach jechałem

Samochód w garażu na dworze około 11 czujnika temperatury zewnętrznej w samochodzie 14 a temperatura płynu około 16. 

Edytowane przez rafica1993

Założyłem nową pompę i jest bez zmian . Więc to też wykluczam. 

Wychodzi na to że ten samochód jest na lato. Ale tak na poważnie to jest fakt że jest za bogata mieszanka . 

Edytowane przez rafica1993

Przy wyjeżdżaniu z ciepłego garażu na zimne powietrze udział bierze czujnik temperatury powietrza w kolektorze ssącym. Sprawdziłeś odczyt z niego. Nie jest on awaryjny, ale poobserwować nie zaszkodzi.